ANNONS

Ny rapport: Så ska sexuella ofredanden bland unga stoppas

Polisen har släppt en ny rapport med förslag på åtgärder mot sexuella ofredanden på allmän plats. Problemen under ungdomsfestivalen "We are Stockholm" sommaren 2014 och 2015 nämns särskilt i rapporten.
ANNONS

Sommaren 2014 och 2015 ökande antalet sexuella ofredanden under ”We are Stockholm”. Under 2015 års festival anmäldes 19 sexuella ofredanden och en våldtäkt. Med anledning av bland annat detta beslutade rikspolischefen att undersöka utsattheten för sexuella ofredanden bland ungdomar. Resultatet släpptes under måndagen. I rapporten ges en lägesbild över situationen och en rad förslag på åtgärder.

”Sexuellt ofredande är ett allvarligt ingrepp på den personliga integriteten och kan sätta djupa spår hos brottsoffret” säger Linda Staaf, ansvarig för rapporten, till polisen.se.

”Polisen ser allvarligt på dessa brott, särskilt när det gäller ungdomar.”

Efter att ha kartlagt drygt 10 000 anmälda fall mellan 2011-2016 slår rapporten fast att fysiska sexuella ofredanden har ökat bland ungdomar under 18 år. Den absolut vanligaste brottsplatsen är skolan och de flesta av de utsatta är flickor under 15 år. Vanligt är också sexuella ofredanden via sociala media.

Ofredanden i folksamlingar och under festivaler utgör en dryg procent av det totala antalet anmälda brott. ”Sannolikt anmäls endast de brott som upplevts särskilt allvarliga” skriver rapportmakarna. Gärningsmännen är en brokig skara – utom vi brott anmälda i simhallar där de misstänkta gärningsmännen främst varit asylsökande pojkar.

Vad vill då polisen göra? Enligt rapporten ska man först och främst arbeta tätare tillsammans med kommuner, arrangörer och andra parter – och göra det i god tid innan olika arrangemang. Det behövs också hårdare krav på de som arrangerar festivaler för ungdomar, till exempel på att det ska finnas ett visst antal publikvärdar. Det behövs också mer trygghetsskapande åtgärder och polisen bör synas mer vid offentliga tillställningar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.