ANNONS

Ny regel ger mer stöd efter brott

Misshandlad och i behov av terapi?

Nu är det lättare att få kontakt med brottsofferjouren – något som allt fler Österåkersbor tagit del av.
ANNONS

– Vi är inte proffs, men vi har två öron och en mun. Ofta är det bara att man vill prata av sig, man har utnyttjat sin omgivning tillräckligt, säger Ulla Ravell, samordnare för Brottsofferjouren i Södra Roslagen.

Jouren omfattar Öster­åker, Vaxholm, Täby, Vallentuna och Danderyd.

Sedan i mitten av december har det blivit lättare att få kontakt med jouren.

Då infördes nämligen en ny regel för polisen, som innebär att polisen måste förmedla kontakt mellan brottsoffren och jouren, om de som råkat ut för något vill det.

Den nya regeln har gett resultat. Mellan den 12 december och fram till årsskiftet tackade tio Österåkersbor ja till att bli uppringda av Brottsofferjouren.

Det är nio fler än under motsvarande period 2010, då polisen inte var tvungna att erbjuda kontakten.

Totalt, för kommunerna, tredubblades antalet förmedlade kontakter under den jämförda perioden.

– Det är bra att alla blir tillfrågade. Men nu har vi så mycket att göra att vi måste prioritera vilka vi ringer till, säger Ulla Ravell.

Det vanligaste är att kvinnor som blivit misshandlade, hotade eller utsatta för stöld tar hjälp av Brotts­offerjouren. De vill oftast få samtals­terapi, medan de män som vill ha stöd av jouren vanligtvis vill få praktiska råd om skadestånd och rättegångar.

ANNONS

– Terapin får hålla på hur länge som helst. Det är sällan bara ett samtal. Vi har tio stödpersoner, alla jobbar ideellt, säger Ulla Ravell.

Förra året fick 171 kvinnor och 79 män hjälp av jouren. Det vanligaste var att kvinnor behövde stöd efter att ha blivit utsatta för våld i nära relationer.

Fakta

Olika bidrag

Kommunerna delfinansierar Brottsofferjouren. Österåker och Vaxholm ger mest pengar i Södra roslagen.

2010 gav Österåker en krona per invånare och Vaxholm motsvarande 91 öre. Det kan jämföras med Täby som gav minst, 50 öre per invånare.

Källa: Brottsofferjouren