ANNONS

Ny sajt räddar ätbar mat undan soporna

Erik Söderberg var trött på att se kilovis med bra mat hamna i soptunnan.

Då föddes idén till en sajt där maten räddas från butikerna och säljs ut till vrakpriser.
ANNONS

Efter att ha jobbat i livsmedelsbranschen i 15 år hade Kistabon Erik Söderberg sett tonvis med fullt ätbar mat gå till spillo, och han ville göra någonting åt det.

– Jag vill ändra folks sätt att tänka kring mat. Det är inget fel på gräddfil som har två dagar kvar till bäst före-datumet, ändå slängs den helt i onödan, säger han.

Lösningen blev sajten mat-smart.se som han startade tillsammans med kollegan Niklas Eriksson.

På matsajten kan företag och privatpersoner köpa mat som antingen har blivit över, felmärkts, fellevererats eller som börjar närma sig det angivna bäst före-datumet.

– Det blir en win-win-situation. Leverantörer blir av med sitt överskott, kunder kan köpa mat till låga priser och vi kan driva vårt företag, säger han.

Erik Söderberg råder konsumenterna att inte stirra sig blinda på bäst före-datumet utan i stället agera efter devisen ”titta, lukta, smaka” för att bedöma produktens kvalitet.

För att undvika för mycket avgasutsläpp packas företagets lastbil full med varor en gång varje kväll.

Sedan kör duon ut ­leveranser till företag och privatpersoner runt om i Stockholm.

Han tror att många matbutiker vill rädda maten från soptunnan, men att de oroas över att kunderna ska rynka på näsan åt för många prisnedsatta varor ute i butiken.

ANNONS

– Vissa matbutiker förknippar utförsäljning av matvaror med lägre kvalitet och vill inte att deras butik ska skylta med det.

Att det skulle vara sämre mat som säljs förnekar han bestämt.

– Vi kontrollerar all mat och står för att den är tjänlig och vi säljer ingenting vars sista förbrukningsdatum har gått ut. Om man vill reklamera en vara fungerar det på precis samma sätt som i en vanlig butik. Vårt långsiktiga mål är att få folk att tänka om och börja ta till vara på maten vi äter, säger Erik Söderberg.

Fakta

Olika datum

Bäst före-datum är en individuellt satt rekommendation från leverantören. Det är innan detta datum som produkten har 100 procent fullgod smak och arom.

Sista förbrukningsdag är det datum då produkten tjänat ut och blir oätlig. Produkter som är extra känsliga är kyckling, fisk och sallad.