ANNONS

Ny simhall vid Hanvedens IP

Kultur och fritids driftsamordnare Michael Carlsson och område syds livsstils- och folkhälsochef Jörgen Haaf, tycker liksom flera andra på kommunen att parkeringen vid Hanvedens IP är bästa platsen för nya simhallen av de nu aktuella alternativen. "Detta är en bra plats för kommuninvånarna, och bussarna stannar ju här på Ringvägen intill", säger Michael Carlsson.
Kultur och fritids driftsamordnare Michael Carlsson och område syds livsstils- och folkhälsochef Jörgen Haaf, tycker liksom flera andra på kommunen att parkeringen vid Hanvedens IP är bästa platsen för nya simhallen av de nu aktuella alternativen. "Detta är en bra plats för kommuninvånarna, och bussarna stannar ju här på Ringvägen intill", säger Michael Carlsson.
Kommunen tycks vara överens. Bästa läge för Haninges nya simhall är Hanvedens idrottsplats. Men vem som ska betala upp till 300 miljoner kronor är oklart.

– Det här drar tyvärr ut på tiden, säger andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Pia Lublin (L).
ANNONS

Mitt i Haninge kan berätta att Hanvedens idrottsplats är alternativet till en ny simhall man lyckats enas om inom kommunen. Såväl driftansvariga på kultur och fritid, kommunledningen och oppositionen tycks vara överens.

– Vi i oppositionen har utgått från att det är bästa platsen. Vi har fortfarande inte hört vad för betänkligheter som skulle finnas mot förslaget. Men vi vill att förvaltningen tar fram mer underlag. Helt avgörande är om vattenförhållandena på Hanveden tillåter en simhall, säger Pia Lublin.

Hanvedens IP är redan i dag ett stort fritidsområde. Hundratals fotbollsspelare, hockeyspelare och löpare håller till här dagligen under säsongen.

Men hela Hanveden är miljöklassat, och nere vid idrottsplatsen finns en dricksvattenreserv och vattenskyddsområden.

Grusparkeringen ovanför idrottsplatsen tros dock kunna inrymma en simhall.

Skog skulle behöva avverkas, och ny gång- och cykelbro och parkeringsplatser anläggas mellan Ringvägen/Björnvägen och idrottsplatsen.

– Man kan däcka över ravinen och ån, och bygga parkeringsplatser mot Ringvägen. Det kommer finnas plats och busskommunikationer finns ju här, säger Christer Erlandsson (S), kultur- och fritidsnämndens förste vice ordförande.

Simhallen ska ha familje- och barninriktning, och just nu tycks kommunen mer titta mot en anläggning med 25-metersbassäng, än en med 50-metersbassäng.

Sundbybergs nya, kompakta simhall, med 25-metersbassäng, en multibassäng med höj- och sänkbar botten samt barnbassänger hyllas av både politiker och tjänstemän i Haninge. Den inrymmer även hbtq-omklädningsrum och stort soldäck.

ANNONS

– Att simhallen blir handikapp- och hbtq-vänlig är något vi vill ha, säger Christer Erlandsson.

Jan Molin, Torvalla sportcentrums chef, menar att man ”tänkt till” i Sundbyberg.

– Den är jättefin och riktigt proffsig. Där finns terapi, avslappningsavdelning, kafé och shop. Simklubben får synas i foajén, och det tror jag Södertörns simsällskap hade gillat. Och höj- och sänkbar botten är ju perfekt för simskolorna, säger han.

Kommunens andra alternativ för simhallen är det lilla parkområdet mellan Västerhaninge centrum och Klockargatan.

– Men Västerhaninge centrum skulle innebära väldiga problem med buller och trafik, säger Pia Lublin.

Beroende på storleken kommer hallen kosta mellan 150 till närmare 300 miljoner kronor.

Hur hallen ska finansieras är oklart. Kommunen vill inte vara ensam finansiär men vill inte svara på frågan om förhandlingar pågår med externa aktörer.

– Jag vill inte kommentera det. Men vi är helt öppna för privata initiativ och företag som vill vara med, säger Christer Erlandsson.

Ser ni något maxbelopp kommunen skulle kunna gå in med?

– Det är en förhandlingsfråga.

Pia Lublin menar att hon inte vet om intresset hos näringslivet att finansiera pejlas av.

– Det är väldigt passivt från de styrande. Jag vet inte om de väntar på nästa del i utredningen, eller vad de gör, säger hon.

Blir det medfinansiering från näringslivet kan kommunen behöva vika sig gällande platsen.

– Därför kan vi inte säga att något är hugget i sten. Och vi måste också lyssna in var invånarna vill ha simhallen, säger Christer Erlandsson.

Kan Sarah Sjöström få sitt namn på en ny simhall?

– Man måste alltid vara öppen för namnfrågan. Det är bara att titta på Friends arena eller Tele 2 arena, säger Christer Erlandsson.

Efter årsskiftet ska flera frågor besvaras.

– Då måste vi vara klara med var simhallen ska ligga, sen får vi planera för finansiering, säger Pia Lublin.

Det tredje alternativet, marken sydväst om Krigslida station, tycker politikerna ligger för långt ifrån skolorna.

– Men jag tror inte alternativet är helt utdömt än, säger Jan Molin.

När vi ringer Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, om den nya simhallen är han fåordig. Han mejlar sen:

”Det är viktigt att vi inte förhastar oss vid ett så här stort beslut. Än så länge har endast en förstudie gjorts och förvaltningen behöver utreda alternativen kring placering, finansiering och drift vidare”,

Läs mer: Billigt Torvalla kan bli kvar

Fakta

Haninges förebild: Sundbybergs nya simhall

I februari 2015 invigdes Sundbybergs nya simhall.

Simhallen innehåller en 25-metersbassäng, en multibassäng med höj- och sänkbar botten samt två barnbassänger; en liten plaskbassäng för de allra minsta och en barnbassäng med sagolandskap.

Simhallen har hbtq-omklädningsrum och är hbt-certifierad, i simhallen finns också färgglada konstverk och ett stort soldäck utomhus för relax.

Fakta

Så mycket väntas nya simhallen kosta

En simhall med 25-metersbassäng, med en storlek på 4 750 kvadratmeter, väntas kosta drygt 166 miljoner kronor.

En simhall med 50-meterbassäng, med en storlek på 7 750 kvadratmeter, väntas kosta drygt 271 miljoner kronor.

Källa: Källa: Kultur och fritids förstudie om simhall i Haninge