ANNONS

Ny skola och ishall höjer låneskulden rejält

Kommunens egna pengar räcker inte till de framtida investeringar som Allianspartierna vill genomföra. Skulle man låna till samtliga investeringar, kommer dagens lån att öka med mer än 100 procent.
Kommunens egna pengar räcker inte till de framtida investeringar som Allianspartierna vill genomföra. Skulle man låna till samtliga investeringar, kommer dagens lån att öka med mer än 100 procent.
Den nya skolan i Trollbäcken, den nya ishallen, Tyresövägen och andra planerade investeringar som Allianspartierna vill genomföra, gör att kommunen de kommande åren kan behöva mer än dubblera sin låneskuld.
ANNONS

Allianspartiernas investeringar de kommande fyra åren handlar om allt från nya sociala boenden, gruppbostäder och förskolor till breddningen av Tyresövägen och utbyggnaden av VA i östra Tyresö. Där finns också upprustningen av ridskolan, den omdiskuterade grundskolan vid Fornuddsparken med tillhörande idrottshall samt den nya ishallen.

Tillsammans gör dessa investeringar att kommunens låneskuld i värsta fall mer än dubbleras, från dagens 15 000 kronor per invånare till 34 000 kronor per invånare år 2020, enligt den kommunplan som kommunstyrelsen klubbade i tisdags.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) menar dock att detta är något man ska ta med en nypa salt.

– Väldigt lite talar för att vi kommer att låna så mycket. Det finns många andra sätt att finansiera investeringarna på. Man kan till exempel sälja fastigheter där vi inte driver verksamhet i egen regi, säger han.

I Allianspartiernas kommunplan, som sträcker sig fyra år framåt, sätts även pengar av för etablering av ett kultur- och kunskapscenter – men där är tanken att kommunen ska hyra in sig. Det står också klart att Tyresö kommun under två av åren inte kommer att klara det resultatmål på två procent som man satt upp. Men skatten förblir densamma, 19, 50 kronor per intjänad hundralapp.

Den politiska oppositionen anser att allianspartierna agerar oansvarigt med så pass kostsamma investeringsplaner.

– Det är fruktansvärt mycket pengar. Vi tycker att Allianspartierna satsar på helt fel saker. Vi har akut brist på förskoleplatser och att i det läget satsa på en ny skola i Fornuddsparken är helt onödigt. Det går att hitta både billigare och smartare lösningar på de här behoven, säger oppositionsrådet Anita Mattsson (S)

Socialdemokraterna vill höja skatten med 15 öre. Enligt deras förslag ska skattehöjningen enbart användas till förstärkningar inom skola och förskola.

Även Allianspartierna vill minska barngrupperna i förskolan och ge mer pengar till skolan nästa år, exempelvis till höjda lärarlöner. Sammanlagt handlar det om 14 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.