Ny stöldvåg mot äldre i söderort

På knappt två veckor har sju äldre personer blivit lurade av bedragare.

En av dem är en 94-åring från Bredäng, som blev bestulen på 7 000 kronor, sedan en man stulit mannens kontokort i hans eget hem.

På knappt två veckor har sju åldringsbrott anmälts i Skärholmens lokalpolisområde, där även Hägersten-Liljeholmen ingår. De drabbade har varit 80–98 år.

– Det är för bedrövligt att ge sig på äldre på det här sättet, säger Jonny Petersson, chef för lokal­polisområdet.

Den 8 maj ringde det på hos en 94-årig man i Bredäng. Utanför stod en man som sa att han skulle kontrollera balkongdörren.

– Det lät ju inte så otroligt, så jag släppte in honom. Han var väldigt förtroendegivande, säger 94-åringen.

De gick ut på balkongen ihop och mannen kontrollerade dörren, sedan slog de sig ner vid köksbordet. När mannen hade gått upptäckte 94-åringen att plånboken var borta.

– Det kändes väldigt obehagligt, säger han.

Medan han letade fick han ett samtal från ”banken”. En man sa att någon hade försökt ta ut pengar på hans kort, och att han behövde koden för att spärra det. Dessvärre var samtalet inte från banken. En stund senare försvann 7 000 kronor från kontot.

Polisen misstänker att en kumpan var inne i lägenheten medan de var ute på balkongen.

– Jag är mest förbannad. Det är så besvärligt, nu måste jag skaffa nytt id-kort och bankkort till både mig och min fru, säger 94-åringen.

– Det är hemskt. Jag har aldrig varit en misstänksam person. Jag vill inte vara det, det är tråkigt.

Tillvägagångssätten vid brotten har varit olika. I tre fall misstänker polisen att tjuvarna har använt ”lapptricket”: att distrahera offren genom att be dem skriva någonting på ett papper samtidigt som man stjäl deras pengar. Polisen har tagit in övervakningsbilder på de kvinnor som misstänks vara inblandade i samtliga fall.

I fyra av fallen har bedragare lurat sig in i hemmet. Här är det mer svårutrett eftersom det inte sker på offentlig plats.

– Vi skickar alltid tekniker för att säkra spår, men det finns ju miljoner fingeravtryck, så det är inte så lätt, säger Jonny Petersson.

Jonny Petersson, chef för Skärholmens lokalpolisområde, varnar för bedragarna som ger sig på äldre.

Fakta

Flera fall där bedragare slog till

28 april, Liljeholmstorget: 98-årig kvinna blir bestulen på 2 000 kronor genom ”lapptricket”.

28 april, Västertorp: En kvinna i 95-årsåldern får hjälp in i porten av en kvinna, som vill låna toaletten. Blir bestulen på smycken.

28 april: Axelsberg: En man ringer en kvinna i 95-årsåldern och säger sig vara en släkting som råkat ut för en olycka. Vid två tillfällen skickar han ”en kompis” som hämtar totalt 11 500 kronor.

5 maj, Axelsbergs torg: En kvinna i 90-årsåldern blir bestulen på kontanter genom ”lapptricket”.

7 maj, Sätra: En man i 80-års­åldern får besök av en blomförsäljare. Polisen tror att hon tänkte använda skimningsutrustning. En dag senare får han besök av två män som säger att de ska laga ett läckage. De stjäl hans plånbok.

11 maj, Liljeholmstorget: Ett par i 80-årsåldern blir bestulna på 800 kronor genom ”lapptricket”.

Källa: Polisen