Ny strid om avloppsslammet

Platsen som ratades, den nya ligger omkring 500 meter bort, på andra sidan väg 269.
Platsen som ratades, den nya ligger omkring 500 meter bort, på andra sidan väg 269.
Håbo-Tibbleborna vann striden om det stinkande avloppsslammet.

Nu inleds rond två, när Käppalaförbundet återigen ansöker om att få dumpa slammet - 500 meter från den förra platsen.

– Det är hur fräckt som helst. Majoriteten av invånarna har sagt nej till ett mellanlager av rötslam. Trots det gör Käppalaförbundet samma sak igen, säger Erik Karlsson, talesperson för en arbetsgrupp som protesterar mot anläggningen.

Det är inte första gången som Håbo-Tibbleborna hamnar i bråk med Käppalaförbundet. 2012 ansökte förbundet om att anlägga ett lager för avloppsrester intill väg 269. Protesterna var enorma och ansökan drogs tillbaka 2014.

Men nu kommer alltså en ny anmälan om att anlägga ett lager med 10 000 ton avloppsslam norr om Bro. Den här gången har Käppalaförbundet valt ut en ny plats, omkring 500 meter bort från den förra.

– Giftet riskerar fortfarande att tränga ut i vattnet och i markerna. Det är en ny plats, men samma risker, säger Erik Karlsson.

Slammet kommer från Käppalaverkets reningsverk på Lidingö och består av olika restprodukter från avlopp. Slammet används som gödsel under våren och sommaren, men måste förvaras i ett lager under höst- och vintermånaderna.

Enligt Kristina Svinhufvud, avdelningschef på Käppalaförbundet, finns det ingen risk att föroreningar från slammet sprids till vattendrag och skog.

– Vi kommer att bygga täta väggar och ett tak som gör att det inte regnar in och blir blött, säger hon.

Hur blir det med lukten?

– Det är främst vid omrörning som det kan förekomma lukt, och det sker bara under fyra månader per år. Om man kör förbi under den tiden kan man märka att det luktar, i övrigt räknar vi inte med några störningar för allmänheten.

Fakta

250 har skrivit på proteslista

Håbo-Tibbleborna har länge protesterat mot Käppalaförbundets planerade lager för avloppsslam norr om Bro.

2012 samlades omkring 300 namnunderskrifter in – och Käppalaförbundet drog tillbaka sin anmälan.

Nu har en ny namninsamling startat. Förra veckan hade omkring 250 personer skrivit på.

Källa: håbo-tibble.se