Ny t-banelinje dras ända till Nacka Forum

Gröna linjen till Hagsätra kopplas i framtiden om från grön linje till blå linje. Tunnelbanekartan ritas om och den blå linjen får sex nya stationer.

En överenskommelse om en t-baneutbyggnad har träffats mellan staten, landstinget, Stockholms stad och kommunerna Solna, Nacka och Järfälla.

För de boende längs med den gröna linjen till Hagsätra innebär det flera nyheter. Linjen byter färg till blå, trafiken blir tätare och den som ska till Medborgarplatsen, Skanstull, Slussen eller Gamla stan kommer att tvingas byta i Gullmarsplan.

Blir restiden längre än i dag?

– Det går inte att säga exakt. Trafiken på blå linjen utökas och om man byter från ett tåg som går ofta till ett annat som går ofta så blir det korta byten, säger Gunilla Glantz, biträdande strategichef på SL.

För den som ska till t-centralen eller Kungsträdgården blir det en snabbare resa än i dag eftersom stoppen är färre. Den blå linjen kommer att förlängas både i söder och i norr.

I söder blir slutstationerna Nacka Forum respektive Hagsätra, i norr Barkarby respektive Hjulsta. Vilken av dessa linjer som Söderort kopplas till är inte beslutat.

Nya stationer i Nacka-grenen blir även Sofia, Hammarby kanal, Sickla och Saltsjö-Järla.

Den politiska överenskommelsen om utbyggnaden är fastslagen, i stora drag.

– Vi kommer att inleda en förstudie, säger Gunilla Glantz.

Byggstarten beräknas ske senast år 2018, trafikstarten 2025.

Om planen överklagas kommer byggstarten att dra ut på tiden.

Hela byggpaketet beräknas kosta 25,7 miljarder kronor, i den summan ingår nya depåer samt fler vagnar till gröna och blå linjen.

Fakta

Nytt tågbyte i Gullmarsplan

Den gröna linjen från Hagsätra kommer att bli blå och gå ut till Nacka Forum.

Om man ska till Medborgarplatsen, Skanstull, Slussen eller Gamla stan tvingas man byta i Gullmarsplan.

Källa: STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING