Ny teknik knackar på hos pensionärer

Pensionärer med hemtjänst ska prova att beställa matvaror via nätet. "Positivt med pilotprojekt" sade Gunilla Ekman (till vänster). "Personliga hygien är sådant som många vill klara själv" sade Ann-Charlotte Jonsson när hon fick höra om robotduschen och tork-toaletten.
Pensionärer med hemtjänst ska prova att beställa matvaror via nätet. "Positivt med pilotprojekt" sade Gunilla Ekman (till vänster). "Personliga hygien är sådant som många vill klara själv" sade Ann-Charlotte Jonsson när hon fick höra om robotduschen och tork-toaletten.
Robotkatten som jamar och duschen som hjälper de äldre att tvätta sig själva. Ny teknik är på väg in i äldreomsorgen.

I höst inleder Salems kommun två pilotprojekt. I ett av dem ska en värmekamera hålla koll så att de äldre inte ramlat ur sängen.

En rad nya tekniker knackar på dörren till de äldres hem. Och både Botkyrka och Salem följer med intresse nyheterna på marknaden. Under hösten väntas ett svenskt företag presentera duschen som ska hjälpa personer med funktionsnedsättning att duscha utan att någon står bredvid och hjälper till.

På marknaden finns redan toalettstolen som hjälper folk att resa sig, men också tvätta rent där bak och blåstorka. Lokaltidningen Mitt i åkte till Seniornets upptaktsträff i Salem för att tala med pigga, självgående Salembor i pensionsåldern om vilken sorts teknik de önskar sig och inte, i framtiden.

Ann-Charlotte Jonsson och Gunilla Ekman känner sig båda lite kluvna inför den nya tekniken och de möjligheter den ger till självständighet och privatliv.

– Tekniken kan kännas opersonlig. Men ju mer man tänker på det, desto bättre blir det, säger Ann-Charlotte Jonsson.

Salems kommun kommer i höst att prova att ge ett antal frivilliga pensionärer som har hemtjänst möjlighet att beställa matvaror från butiker på nätet som sedan kommer hem med de beställda varorna. Leveransen till dörren ersätter systemet där hemtjänstpersonalen åker i väg till butiken för att handla.

– Den tiden kan personalen använda bättre, säger Christina Häckner, socialchef på Salems kommun.

Finns det inte risk att ny teknik ger mindre personlig kontakt?

– Vi kommer noga att följa upp våra pilotprojekt med ny teknik för att vara säkra på att utvecklingen ger vinster för de äldre.

Ett annat pilotprojekt som kommunen utvärderar nästa år är värmekameran som läser av värmen i ett rum. Genom svart-vita färger kan personalen se om en person ligger kvar i sin säng eller inte, utan att åka dit och kliva in. Blir någon liggande på golvet för länge larmar kameran automatiskt.

Salems pensionärsråds ordförande, Ilse Forsberg som har jobbat både i hemtjänsten och på äldreboenden, är positiv till de båda testerna.

– Många, framför allt dementa, kan bli jätterädda om de vaknar till och det står en person bredvid sängen, säger hon.