ANNONS

Ny teknik ska ge bättre äldrevård

Pensionärer med hemtjänst ska prova att beställa matvaror via nätet. ”Positivt med pilotprojekt”, säger Gunilla Ekman (t.v.). ”Personliga hygien är sådant som många vill klara själv”, tycker Ann-Charlotte Jonsson om robotduschen och tork-toaletten.
Pensionärer med hemtjänst ska prova att beställa matvaror via nätet. ”Positivt med pilotprojekt”, säger Gunilla Ekman (t.v.). ”Personliga hygien är sådant som många vill klara själv”, tycker Ann-Charlotte Jonsson om robotduschen och tork-toaletten.
Robotkatten som jamar och duschen som hjälper de äldre att tvätta sig själva. Ny teknik är på väg in i äldreomsorgen.

I höst inleder Salem två pilotprojekt. I ett av dem ska en värmekamera hålla koll så att de äldre inte ramlat ur sängen.
ANNONS

En rad nya tekniker knackar på dörren till de äldres hem. Och både Botkyrka och Salem följer med intresse nyheterna på marknaden. Under hösten väntas ett svenskt företag presentera duschen som ska hjälpa personer med funktionsnedsättning att duscha utan att någon står bredvid och hjälper till.

På marknaden finns redan toalettstolen som hjälper folk att resa sig, men också tvätta rent där bak och blåstorka. Lokaltidningen Mitt i åkte till Seniornets upptaktsträff i Salem för att tala med pigga, självgående Salembor i pensionsåldern om vilken sorts teknik de önskar sig och inte, i framtiden.

Ann-Charlotte Jonsson och Gunilla Ekman känner sig båda lite kluvna inför den nya tekniken och de möjligheter den ger till självständighet och privatliv.

– Tekniken kan kännas opersonlig. Men ju mer man tänker på det, desto bättre blir det, säger Ann-Charlotte Jonsson.

Salems kommun kommer i höst att prova att ge ett antal frivilliga pensionärer som har hemtjänst möjlighet att beställa matvaror från butiker på nätet som sedan kommer hem med de beställda varorna. Leveransen till dörren ersätter systemet där hemtjänstpersonalen åker i väg till butiken för att handla.

– Den tiden kan personalen använda bättre, säger socialchefen Christina Häckner.

Ett annat pilotprojekt som kommunen utvärderar nästa år är värmekameran som läser av värmen i ett rum. Genom svart-vita färger kan personalen se om en person ligger kvar i sin säng eller inte, utan att åka dit och kliva in. Blir någon liggande på golvet för länge larmar kameran automatiskt.

Pensionärsråds ordförande, Ilse Forsberg som jobbat både i hemtjänsten och på äldreboenden, är positiv till de båda testerna.

– Många, framför allt dementa, kan bli jätterädda om de vaknar till och det står en person bredvid sängen, säger hon.

ANNONS

Vad tror du om den nya tekniken?

Lars-Erik Lundström, Nacka:

– Den ger möjlighet att frigöra personalen till annat mer kvalitativt arbete. Men risken i förlängningen är personalnedskärningar.
Inga-Lill Davidsson, Rönninge:

– Jag är orolig att det leder till färre personal. Att den personliga kontakten för de äldre försvinner.
Lars-Göran Brolin, Rönninge:

– Den nya tekniken kan ge självständighet, men också leda till ensamhet. Och vad händer om tekniken går sönder?
Cecilia Carlén, Salem:

– Nackdelen är frånvaro av kontakt, fördelarna flera. Många kvinnor tycker att det är jobbigt om en man ska hjälpa till med hygien.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.