Ny trålning på Vallentunasjön i höst

Masterstudenter i Akvatisk ekologi på Stockholms universitet har under flera år mätt vattenkvaliteten i Vallentunasjön.
Masterstudenter i Akvatisk ekologi på Stockholms universitet har under flera år mätt vattenkvaliteten i Vallentunasjön.
I höst fortsätter reduktionsfisket i Vallentunasjön.

Detta trots att fisket inte gjort vattnet klarare.

Samtidigt föreslår forskare alternativ metod - en järninjektion.

Under flera år har Vallentuna och Täby kommuner försökt att rena sjön med hjälp av så kallat reduktionsfiske som ska återställa närringbalansen i sjön och göra vattnet klarare.

Men trots att kommunerna har lagt ner drygt 11 miljoner kronor på restaureringen dröjer resultat. Det är inte farligt att bada i sjön men siktdjupet blir inte bättre.

De klena resultaten till trots är nu en ny insats med trålning planerad i höst. Det är trålbåtar från Skåne som ska fortsätta utfiskningen i höst.

Foskaren Sven Blomqvist, docent på Institutionen för ekologi, miljö och botanik, Stockholms universitet, har länge varit kritisk till utfiskningen. Han tror snarare att Vallentunasjön lider av järnbrist.

– Vi gjorde mätningar förra året som visade på det. I år ska vi få det bekräftat, sade han i onsdags när han och hans studenter var ute och tog prover på sjön i onsdags.

Om sjön visar sig vara järnfattig förespråkar han en metod när man häller järnklorid i sjön. Järnet binder fosfor som finns i sjön och gör på så vi vattnet klarare.

Enligt honom har medoden visat sig effektiv i flera sjöar i till exempel Fladen i Huddinge.