ANNONS

Ny trend: Fler sätter in larm i lägenheten

Carolina installerade larm efter ett inbrott i våras
Carolina installerade larm efter ett inbrott i våras
Lägenhetslarm blir ett allt vanligare skydd mot inbrott och brand, visar Mitt i:s kartläggning.

Experter tycker däremot att det är viktigare att se över dörrar och lås - och satsa på grannsamverkan.
ANNONS

Carolina som bor i innerstan råkade ut för inbrott i våras. En tjuv tog sig in genom att krossa en ruta och gå in i lägenheten.

– När vi hade haft ett inbrott ville jag knappt gå hemifrån på ett tag. Barnen blev oroliga och ville inte gå hem ensamma från skolan. Det tog månader innan de ville vara själva, säger Carolina.

Ett sätt för henne att komma över rädslan var att installera ett larm i hemmet.

– Vi skaffade det här larmet för säkerheten och för att det har varit en sådan ökad risk för inbrott omkring oss. Vi råkade ut för inbrottet en lördag mitt på dagen och samma helg hörde jag om tre inbrott till i närområdet.

Totalt fyra larmföretag som Mitt i har varit i kontakt med vittnar om att just lägenhetslarm är betydligt vanligare i dag än för några år sedan.

Enligt larmföretaget Verisure har larmförsäljningarna i lägenheter i innerstan fördubblats under de två senaste åren. Fredrik Ringborg, ansvarig för lägenheter på företaget tror att en förklaring är ökningen av inbrott, en annan flera uppmärksammade bränder den senaste tiden.

– Larm i lägenheter har ökat i hela Sverige men ökningen i Stockholm är mycket kraftigare. De flesta som hör av sig är oroliga och har hört om inbrott av vänner och bekanta där de bor och vill skydda sig, säger han.

Christofer Eriksson som är vd på Svenska Alarm ser samma trend.

– Vi har sett en jätteökning i Stockholmsområdet, framför allt under det senaste året, säger han.

ANNONS

Men frågan är hur mycket ett larm verkligen skyddar från inbrott. Det finns få studier som tydligt visar vilken effekt ett bostadslarm har. Pia Lindström, informationschef på ideella Stöldskyddsföreningen, säger att larm är ett bra skydd men att andra åtgärder kan vara viktigare.

– Ett larm hindrar aldrig en tjuv från att komma in. Däremot kan det ha en avskräckande effekt och risken för tjuven att bli upptäckt ökar.

Men innan man satsar pengar på ett larm bör man ha sett över sitt övriga inbrottsskydd, säger Pia Lindström.

– Ett bra skalskydd är ännu viktigare. Man ska inte skaffa larm om man har en svängdörr till lägenheten. Det ska ta tid att göra inbrott, säger hon.

Bra åtgärder är säkerhetsdörr och vredkåpa som täcker själva låset på insidan av dörren. Bor man på bottenplan är balkongdörr och fönster med lås viktigt.

– Ta på tjuvens glasögon och fråga dig själv hur du skulle ta dig in i din egen lägenhet, säger Pia Lindström.

Mänskliga ögon är kanske det som ändå ger allra störst effekt.

– Grannsamverkan har visat sig ha väldigt god effekt. De senaste tio åren har det blivit betydligt vanligare med grannsamverkan i flerfamiljshus, säger Pia Lindström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.