ANNONS

Ny tv-thriller ska få innerstadskänsla

Skådespelaren Adam Pålsson, känd från bland annat tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar”, tycker att inspelningen av ”Innan vi dör” är bland det roligaste han har gjort.
Skådespelaren Adam Pålsson, känd från bland annat tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar”, tycker att inspelningen av ”Innan vi dör” är bland det roligaste han har gjort.
Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är ordförande i Filmregion Stockholm-Mälardalen.
Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är ordförande i Filmregion Stockholm-Mälardalen.
Restaurang Daphnes på Artillerigatan är proppfull med kameror, skådisar och annan tv-personal.

Inspelningen av SVT:s nästa storserie är i full gång – och det var självklart att spela i Stockholms centrala delar.
ANNONS

– Varsågoda, ropar regissören Kristian Petri.

Det blir knäpptyst inne på den lilla kvarterskrogen på Artillerigatan 56 när kamerorna börjar rulla. Inte så konstigt då vi får höra att det kostar en whiskyflaska att störa under en tagning.

Mitt i är på plats på inspelningen av SVT:s nya thriller ”Innan vi dör” som har premiär nästa år. Skådespelarna Adam Pålsson och Alexej Manvelov spelar in en lunchscen med den kriminella familj som serien delvis kretsar kring.

Slutprodukten ska bli tio delar om starka familjeband, brutal maktkamp i undre världen och personliga offer. Seriens huvudperson, polisen Hanna, spelas av Marie Richardsson och Adam Pålsson spelar hennes son.

– Jag spelar Christian som precis kom ut ur fängelset, det var min mamma som satte dit mig för att deala kokain. Nu jobbar jag här på restaurangen som diskare, säger Adam Pålsson.

Inspelningar innebär alltid en viss stress och tidspress, men Adam Pålsson tar det hela med ro.

– Jag har ju tid att sitta här med er, haha. Men det här är bland det roligaste jag har gjort. Det är ett bra manus, bra regi och fantastiska skådespelare.

Manuset, av Niklas Rockström och Wilhelm Behrman, är skrivet för Stockholm. Trots att flera produktioner som utspelar sig i huvudstaden ofta spelas in på andra platser i landet kom det aldrig på tanken i den här produktionen.

Är det viktigt att serien spelas in i Stockholm?

ANNONS

– Har man ambitionen att få till en autentisk känsla, ja då är det jätteviktigt. Tänk dig ”En kärlekshistoria”, det hade inte fungerat att fuska ett Stockholm i Göteborg, säger Adam Pålsson.

Innan vi dör spelas in på många olika platser i såväl innerstan som i Stockholms förorter. Den produceras av B-Reel i samproduktion mellan SVT, tyska ZDF och Filmregion Stockholm-Mälardalen/Film Capital Stockholm.

– Den är redan såld till Norge, Danmark, Finland, Tyskland och Belgien och målet är sälja den till ännu fler länder, säger producenten Maria Nordenberg.

Behövs det verkligen fler deckare på svensk tv?

– Tittarna gillar ju det, det ska man ha respekt för och det här en typ av historia som inte utspelar sig särskilt mycket i polisens värld. Vi gillar att göra krim när det är en annorlunda historia som den här.

Roger Mogert (S) är ordförande i Filmregion Stockholm-Mälardalen och kulturborgarråd i Stockholms stad. Han är nöjd med att allt fler produktioner spelas in i Stockholm.

– Det känns väldigt roligt att det rullar på och att det är en stor bredd i det vi gör.

Fakta

Filmer som också är inspelade i innerstan

Den allvarsamma leken: Pernilla August filmatiseringen av Hjalmar Söderbergs roman hade världspremiär på Berlins filmfestival i januari i år.

Stockholm boogie: Dramakomedi från 2005 regisserad av bröderna John och Karl-Uno Lindgren som utspelar sig under en sommarnatt i Stockholm.

Stockholmsnatt: Kultfilm från 1987. Filmen är baserad på en sann historia om den svenske boxaren Paulo Roberto och han och hans familj spelar sig själva i filmen.

Mannen på taket: Actionthriller från 1976. Helikopterkraschen på Odenplan var mycket påkostad för sin tid och har blivit en klassisk scen i svensk filmhistoria.

En kärlekshistoria: Roy Anderssons genombrottsfilm från 1970. Har blivit en klassiker om ung kärlek och utspelar sig i vackra Stockholmsmiljöer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.