ANNONS

Ny undersökning: Stockholms kvinnor reser mer kollektivt än män

Vi stockholmare reser allt mer kollektivt – och framförallt kvinnorna som reser mer kollektivt än männen. Detta slås fast i en ny omfattande resvaneundersökning från SL, skriver DN.
ANNONS

Den omfattande resvaneundersöknningen har kostat landstinget, Trafikverket, Länsstyrelsen och Stockholms stad 5,6 miljoner kronor att genomföra. 129 000 invånare i länet fick frågan och drygt en tredjedel deltog, skriver DN.

Att kvinnor reser mer kollektivt än män och att yngre reser mer kollektivt än äldre var ingen nyhet jämfört med tidigare undersökningar, skriver DN, men i de tidigare undersökningarna har andelen resor med kollektivtrafik, av det totala antalet resor med hjälp av motor, bedömts vara drygt 40 procent. Den nya undersökningen visar nu att 49 procent av resorna sker med kollektivtrafik, lägre i helgerna och högre på vardagar.

– Vi vet ju att vi är det län som haft överlägset högst andel resenärer i kollektivtrafiken, dubbelt som Västra Götaland. Det här visar att vi kanske nått ännu längre än vi trott i vår strävan att få fler att resa kollektivt, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till DN.

Undersökningen kommer också fram till att yngre åker mindre bil än äldre.

Resvaneundersökningen visar också att det finns en stor möjlighet att locka över bilister till kollektivtrafiken om det skapas bättre tvärförbindelser.

Undersökningen går också att tolka så, menar Kristoffer Tamsons, att det är viktigare för invånarna i länet att kollektivtrafiken fungerar bra och är punktlig än att den är billig.

Att drygt 45.000 tillfrågade har svarat på resvaneundersökningen gör att resultaten kan anses vara statistiskt säkerställda. Men en betydligt större andel pensionärer än unga under 30 år har svarat, ungefär tre gånger så stor andel.

Fakta

Siffror om hur vi reser

6 procent av de som åkte kollektivt reste utan biljett, 46 procent hade månads- eller årskort.

38 procent av vardagsresorna var bilresor, mot 54 procent av söndagsresorna.

56 procent har tillgång till fri bilparkering eller har arbetsgivare som betalar parkeringskostnaderna.

57 procent har möjlighet att välja restid till och från arbetet.

16 procent av innerstadsbornas resor skedde med bil, mot 70 procent av Nykvarnsbornas resor.

Källa: DN
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.