Nya akvarieritningar klara före sommaren

Planeringen för ett stort akvarium norr om brofästet fortsätter. Före sommaren hoppas kommunen att en ny plan ska vara färdig för granskning.

Planerna på ett stort akvarium vid brofästet har pågått under två år. Efter att den ursprungliga fått nobben arbetar kommunen och exploatören om planen för Akvatiska, som det ska heta.

– Vi har det politiska uppdraget att göra ett akvarium, den inriktningen har inte förändrats. Men det kommer att se annorlunda ut. Planen har jobbats om en hel del sedan samrådet och förhoppningsvis har vi någon form av granskningshandlingar före sommaren, säger kommunens planarkitekt Robert Nilsson.

Under samrådet 2013 kom det in nästan 200 synpunkter på den stora akvarieanläggningen som planeras på stranden mellan Islingeviken och brofästet.

Länsstyrelsen krävde också tydligare motiv till varför strandskyddet ska upp­hävas.

– Det var väldigt många synpunkter och mycket handlade om det estetiska. Många tyckte att byggnaden var ful och hade klumpig arkitektur. Det är en ­relativt stor byggnad på en liten yta så vi jobbar med att få den att smälta in bättre, säger Robert Nilsson.

Bakom planerna på Akvatiska står entreprenören Göran Flodin, som grundat vattenmuseet Aquaria på Djurgården. Han kallar projektet för ett ”ekologiskt discoverycenter”, med plats för forskning, möten, kulturhändelser, restauranger och en pub med gästbrygga.

– Det blir en anläggning med höga återbesökssiffror och mycket stamgäster. Jag brinner för att det här ska bli en viktig anläggning lokalt på Lidingö och det kommer att göra det mer populärt för människor i stan att besöka ön, säger Göran Flodin.

Han räknar med att det tar två år att bygga anläggningen, när en detaljplan vunnit laga kraft.

– Vi jobbar men det är svårt att få ihop allt så att tjänstemännen på kommunen känner sig trygga. Vi har inte haft samma bild men har en ny process som ser väldigt lovande ut. Det kommer inte att se ut som de första ritningarna men det kommer att bli fantastiskt bra. Jag hade önskat att det skulle gå snabbare, säger han.

Fakta

175 000 besökare per år väntas

Projektet har en ursprunglig budget på 80 miljoner kronor, men efter alla turer blir kostnaderna högre.

Huvudfinansiär är Lidingöbon och entreprenören Göran Flodins bolag Akvarievärlden GF AB.

Enligt prognosen ska anläggningen locka 40 000 besökare per månad under högsäsong och mellan 5 000 och 10 000 per månad under lågsäsong.

Årligen väntas 175 000 besökare.

Källa: Lidingö stad, Akvarievärlden GF AB