Nya äldreboenden ska ha egna kök

Alla nya äldreboenden i Botkyrka ska ha egna tillagningskök. Hemtjänstpersonal ska laga mat tillsammans med de äldre och de som vill ska kunna äta tillsammans.

Så ser några av förslagen ut i den nya äldreplanen.

Mat på äldreboenden har uppmärksammats i tv-­serien ”Sveriges bästa äldreboende”, och kocken Leif Mannerström stack nyligen ut hakan och sa att riksdagsledamöterna borde serveras samma mat som de äldre under en månad.

Kommunpolitikerna verkar ha tagit till sig av diskussionerna. Maten står i fokus i den nya äldreplanen som just nu är ute på remiss hos de olika nämnderna.

I den föreslås att alla nya äldreboenden ska ha egna tillagningskök. I dag är det två boenden som inte har det: Alby äng och Kersdala i Tullinge. De kommer dock inte att byggas om.

– Vi har ganska många nya äldreboenden på gång, bland annat ett i Vårsta. Sedan har vi fler privata på gång, men där kan vi inte vara med och påverka på samma sätt, säger Tuva Lund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Varför är det viktigt att maten lagas på äldreboendet?

– Vi tycker att maten är en jätteviktig del, inte bara för näringen utan även för livskvaliteten. Hela måltidsupplevelsen har betydelse, känslan av hemgjord mat och att kunna känna lukterna i rummet.

Många äldre som bor hemma får i dag mat levererad av hemtjänsten i en låda. Det finns en politisk ambition att hemtjänstpersonal ska kunna laga mat tillsammans med de äldre för att förstärka känsla av riktig, hemlagad mat.

Det låter ganska långt ifrån dagens verklighet där många äldre vittnar om stressad hemtjänstpersonal som knappt hinner prata med de äldre?

– Det krävs mer tid och vi vill öka tiden med två timmar per månad, vi börjar i liten skala. Det är inte säkert att vi kan genomföra det nu, men vår ambition är att göra det under mandatperioden, säger Tuva Lund.

Mat som social funktion betonas också. Redan i dag finns en matklubb där äldre som bor hemma kan äta tillsammans på Tornet i Hallunda. Tanken är att det ska utökas om intresse finns.

Fullmäktige fattar beslut om äldreplanen i juni.