Nya bostäder utan ägare

Lotta Kristiansen och Lotta Leandersson utanför HSB:s 250 lägenheter på Arkens väg. De första flyttade in för sex år sedan. HSB planerar två ytterligare etapper i riktning mot kommunhuset, men något definitivt besked har inte kommit.
Lotta Kristiansen och Lotta Leandersson utanför HSB:s 250 lägenheter på Arkens väg. De första flyttade in för sex år sedan. HSB planerar två ytterligare etapper i riktning mot kommunhuset, men något definitivt besked har inte kommit.
Kommunen vill att fler bostäder byggs i Haninge.

Samtidigt säljs inte de färdiga bostäder som finns.

HSB förklarar det med bolånetaket – kommunledningen med för höga priser.

Det är grådisigt och regnet hänger i luften över det nya bostadsområdet på Arkens väg i Handen.

HSB:s säljare Lotta Kristiansen är trots väderleken skinande glad. Kanske för att hon har en lycklig köpare med sig.

Ytterligare 82 lägenheter är snart helt klara och inflyttningen börjar i slutet av månaden. Totalt har nu HSB 250 färdiga lägenheter i området.

Köparen Lotta Leandersson har slagit till på en trea och lämnar snart radhuslivet i Brandbergen bakom sig. I februari flyttar hon in med mannen och sonen.

– Vi är inte speciellt händiga och ville slippa renovera. Nu vill vi bo här tills det blir dags för äldreboendet, och det ligger snett över gatan, säger Lotta Leandersson med ett skratt och pekar ut genom fönstret i visningslägenheten.

Bolånetaket och bankernas försiktighet gör dock att säljandet för HSB går trögare än innan taket infördes 2010.

Det senaste året har bara 16 lägenheter sålts i den tredje etappen och 31 lägenheter står fortfarande tomma.

– Bankerna är tuffa i dag och det är säkert runt en tredjedel av våra intresserade som inte får lån. För unga är det svårt att få fram 200 000 i kontanter till handpenningen, säger Lotta Kristiansen.

Hon lyfter själv fram ökad konkurrens från de senast tillkomna och de kommande bostadsprojekten i kommunen.

– Haninge växer väldigt snabbt. Men jag är optimistisk och tror att vi kommer att ha sålt lägenheterna innan april är slut. Våra säljargument handlar om hiss från garaget upp till lägenheten och stora balkonger till samtliga lägenheter.

Lotta Leandersson pekar återigen ut genom fönstret.

Mittemot, högst upp, ligger hennes blivande lägenhet och hon är exalterad.

– Jag är i och för sig lite höjdrädd, men det ska bli så skönt att slippa ha en barnfamilj på våningen ovanför som stör, säger hon.

Peter Olevik Dunder (FP), stadsbyggnadsnämndens ordförande, säger att den efterfrågan som på bostäder som finns i stockholmsregionen är omättlig:

– Men håller Haninge sig inom spannet 300–600 nya bostäder per år så gör vi vår del.

Men det gör inte Haninge i dag och Peter Olevik Dunder är frustrerad över att byggföretagen slår ner på byggtakten, för att på så sätt hålla bostadsbeståndet nere och slippa sänka priserna.

– Det är oerhört viktigt att vi får in fler aktörer på byggmarknaden i Haninge. Då slår man undan benen på byggföretag som håller igen. Vi ser ju nya aktörer i Västerhaninge där Bygg-Fast och Hemfosa bygger hyresrätter, säger han.

Mellan 2015 och 2018 räknar Haninge med att närmare 3 000 nya bostäder står färdiga och under en tioårsperiod vill man öka befolkningen med 10 000 invånare.

Fakta

Färdiga bostäder under 2012–2013

195 hyresrätter vid Poseidons torg i Handen (byggherre Wallenstam).

82 bostadsrätter på Arkens väg i Handen (byggherre HSB).

30 småhus i Skarplöt/Nedersta trädgårdsstad i Västerhaninge (byggherre Skanska).

15 radhus i Norrby.

Omkring 100 nya villor i hela Haninge.

Källa: Haninge kommun