ANNONS

Nya bostäderna ett lyft för ön

De nybyggda hyresrätterna i Sandhamn har resulterat i ett 20-tal fler bofasta på ön. Sofia Grollmuss är en av dem, här med sonen Zakaria. ”Det var inte lätt att flytta en familj på sex stycken, men vi trivs jättebra”, säger hon.
De nybyggda hyresrätterna i Sandhamn har resulterat i ett 20-tal fler bofasta på ön. Sofia Grollmuss är en av dem, här med sonen Zakaria. ”Det var inte lätt att flytta en familj på sex stycken, men vi trivs jättebra”, säger hon.
45-åriga Sofia Grollmuss med familj har startat ett helt nytt liv ute i Sandhamn på Sandön.

Och hon är inte ensam.

Nu är bara två av de 25 nybyggda hyreslägenheterna på Sandhamnshöjden lediga.
ANNONS

Badgästerna må ha lämnat Sandhamn för säsongen, men än är Sandön en livlig plats att vara på. De nybyggda bostäderna på Sandhamnshöjden, ett stenkast från hotellet, är en stor del i det. För bara fem år sedan bodde här 85-90 personer, i dag ligger siffran en bit över 100. Snart är det ännu fler.

I höst är det inflyttning till de sista av de 42 nybyggda bostäderna. I april stod huslängorna, som började byggas i etapper för fem år sedan, klara. På höjden samlas nybyggda men klassiska trävillor i ljusa pastellfärger med faluröda envåningshus.

I ett av de röda husen med hyres­rätter bor Sofia Grollmuss, 45. I snart ett och ett halvt år har hon kallat Sandhamn hem. Tidigare bodde hon i Stockholm, men längtade efter hav och natur.

– Jag hade aldrig ens varit i Sandhamn. Nu trivs jag jättebra, säger hon.

Till en början pendlade Sofia Grollmuss till nattjobbet som barnmorska i stan, men efter att ha sagt upp sig jobbar hon nu timmar­ på eftermiddagsverksam­heten för skolbarn.

– Det gick bra att pendla, men helst är jag här på ön. Visst är det härligt att då och då ta båten och bussen in till Slussen, men sedan är det så skönt att bara få komma hem och andas ut, säger hon.

De 17 bostadsrätter som sålts har gått till skärgårdssugna sommargäster. Men med de 25 hyresrätterna har det varit annorlunda – och svårare – att hitta intressenter.

För att få bo i en av dem ska man vara folkbokförd på ön och ha en årsinkomst före skatt som uppgår till tre gånger års­hyran. I dag sträcker sig hyrorna från drygt 5 000 till 9 500 kronor i månaden.

Tidigare var hyresgästerna också tvungna att arbeta i Sandhamn eller någon av de kringliggande öarna. Men där tvingades ägarna, Eknö hemman samfällighetsförening och Värmdö kommun, backa. Kanske är det också anledningen till att det nu är drygt 180 sökande till de två lediga hyreslägen­heterna.

ANNONS

Fredrik Olsson är en av dem som fått hyreskontrakt. I månadsskiftet går flyttlasset från söderort till Sandhamn.

– Jag hade aldrig varit här ute innan, men har alltid dragits till skärgården. Så när jag såg att det fanns lediga hyresrätter slog jag till, säger han.

Som egenföretagare är han fri att bo var han vill, så länge det finns fiberuppkoppling.

– Det var en förutsättning för att kunna flytta hit, säger han.

Caroline Wedberg, som sitter i kassan på Westerbergs livs och är vice ordförande i Eknö hemman, tycker att ön fått ett uppsving med det samlade greppet kring nya bostäder och fler arbetsmöjligheter.

– Tanken var att det skulle bli mer folk här och att det skulle skapa mer affärer och så har det blivit, säger hon.

Sofia Grollmuss ångrar inte att hon tog steget att bli Sandhamnsbo. Inte ens när hösten infunnit sig.

– Tvärtom. Det hinner aldrig bli tomt, tråkigt eller ödsligt här. Sandhamn har inget ödsligt över sig, bara fridfullhet, säger hon.

Tanken var att det skulle bli mer folk här och att det skulle skapa mer affärer och så har det blivit.caroline wedberg, vice ordförande i eknö hemman

Fakta

Ska skapa ett livligt samhälle

Byggnationen har genomförts i fem etapper med start hösten 2010. Projektet avslutades i april 2015.

Bakom står Eknö hemman samfällighetsförening och Värmdö kommun.

Projektet går ut på att få fler att permanent bosätta sig på Sandön. Då skapas ett livligt skärgårdssamhälle året runt.

Av 42 bostäder är 25 hyres­rätter. 17 bostadshus har sålts.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.