Nya brandstationen ska klara trafikolyckor på E4

Anti Avsan (M) satte handen på avtryckaren i förra veckan och invigde bygget för en ny brandstation.
Anti Avsan (M) satte handen på avtryckaren i förra veckan och invigde bygget för en ny brandstation.
En explosion blev startskottet för en större brandstation i Vårby.

– Området växer kraftigt och det gör trafiken på E4 också, säger Lars-Göran Uddholm, brandchef.

En kraftig smäll och lite rök. Det blev effekten när den första sprängningen genomfördes för att bygga en dubbelt så stor brand-station i Vårby.

– Brandstationen här ligger strategiskt och nu får vi bättre möjligheter att ha räddningstjänstinsatser härifrån, säger Anti Avsan (M), ordförande i Södertörns brandförsvarsförbund.

Han var den som med en avtryckare i handen tog första steget mot en ny station. Tanken med stationen är att den ska hjälpa till att täcka olyckorna i hela Södertörn, allt från Vårby och Skärholmen till Botkyrka och Kungens kurva. Och att det är just stationen i Vårby som blir dubbelt så stor är ingen slump.

– Den största delen av utryckningarna sker till trafikolyckor som händer dagtid på E4/E20. Och tanken är att stationen ska täcka behoven som vi kommer att ha även framöver, säger Anti Avsan.

Den nya brandstationen ska bli 1 300 kvadratmeter stor. Intill platsen där den nya ska byggas ligger den befintliga, som uppfördes för 15 år sedan.

– Stationen byggdes då som ledningscentral, det var aldrig tänkt att vara brandkår här. Men så har det blivit, eftersom området växer kraftigt och det gör trafiken på E4 också, säger Lars-Göran Uddholm, brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Bara något år efter att byggnaden stod klar flyttade även en brandbil och brandmän in i huset. Därför har man nu valt att bygga en större brandstation än vad som behövs i nuläget.

– Vi ser till att ha plats för fler brandbilar och mer personal ­eftersom även Förbifart Stockholm ska komma här, säger Lars-Göran Uddholm.

Det unika med stationen i Vårby, tycker han, är att verksamheten är dagsanpassad. Det är något som Anti Avsan instämmer i.

– Tidigare hade vi likadan bemanning på alla stationer dygnet runt. För några år sedan anpassades stationerna efter olycksstatistik, och i området här blir det flest utryckningar på dagtid, säger han.

Fakta

20 år gammalt

Södertörns brandförsvarsförbund, SBFF, ansvarar för räddningstjänsten i Huddinge, Botkyrka, Ekerö, Haninge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö kommun.

Förbundet bildades för 20 år sedan av ekonomiska skäl och för att samla specialkompetens.Källa: SBFF