Nya bullerregler kan ge bostäder

Alliansen tycker att nuvarande buller­regler är för hårda och ändrar dem.

Nu kan tusentals bostäder byggas i Norra Djurgårdsstaden.

– Vi lever i en tid då allt fler människor vill bo i städer och Stockholm beräknas bli en miljonstad inom tio år. Stockholms stad har därför länge efterfrågat ändrade regelverk för att påskynda plan- och byggprocesser, säger Sten Nordin (M) finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad.

Följetongen om bullerreglerna har varit lång. Många byggen nära industriområden har skjutits upp eftersom det anses vara orimliga platser att bo på då oljud från industrier kan vara ohälsosamma.

Reglerna för industriljud vid bostäder är hårdare jämfört med trafikbuller, där ljudet får vara högre i närheten av fastigheter. Men det har nu alltså Alliansen i Stockholms stad ändrat på genom ett beslut i kommunfullmäktige. Boende får stå ut med högre industriljud och fler bostäder kan därför byggas.

I Norra Djurgårdsstaden planeras 12 000 nya bostäder – många i närhet till industriområden i Värtahamnen. Med det nya beslutet kan dessa bostäder antagligen byggas. Trots buller.

Men alla är inte lika glada över beslutet.

Oppositionsborgarrådet Daniel Helldén (MP) tycker det är fel att Alliansen tagit ett beslut utan att invänta pågående statliga utredningar om hur bullret påverkar människor.

– Det tycker vi är oansvarigt, man föregår inte expertutredningar eller leker med Stockholmarnas hälsa på det här sättet.

Kvinna sextrakasserad på krog

Östermalm En 25-årig kvinna stod i baren på en restaurang vid Strandvägen förra söndagen. Plötsligt märkte hon att en man i 50-årsåldern dök upp bakifrån och – utan att säga något – förde upp handen mellan hennes ben och klämde åt. När hon vände sig om lämnade mannen krogen.

Enligt kvinnan ska vakterna på stället ha känt igen mannen och sagt att han är stamgäst.

Antalet ofredanden mot kvinnor på Östermalm har ökat kraftigt de senaste tio åren.

Man föregår inte expertutredningar eller leker med Stockholmarnas hälsa på det här sättet.