Nya busslinjerna sätts på prov efter omläggningen

De nya busslinjerna i inner­stan har tagits emot förvånansvärt bra av resenärerna. Det ­menar både SL och Keolis.

Men i vinter kommer ändå vissa förändringar att genomföras.

I går började vintertidtabellen gälla i kollektivtrafiken. Innerstans nya bussnät sätts nu på prov i rusningstrafik för första gången när de flesta är tillbaka från semestern.

Lokaltidningen Mitt i har skrivit många artiklar och haft flera insändare om det nya linjenätet. De som var missnöjda med att just deras linje eller hållplats skulle försvinna efter midsommar har varit många.

Trots det har omläggningen fungerat över all förväntan, menar SL.

– Vi har fått in en del synpunkter, men det var också väntat med en så pass stor omläggning. Under den första månaden fick vi in några hundra synpunkter, och vi hade nog förväntat oss fler faktiskt, säger Jesper Pettersson, pressansvarig.

På Östermalm startades bland annat en namninsamling mot att Ruddammen blir av med de bussar som tidigare har kört till övriga delar av stadsdelen.

Många blev också arga när Keolis och SL valde att ta bort buss 40 från Stora Skuggan. Något som skulle innebära att barn har svårt att ta sig till den populära 4H-gården ute på Norra Djurgården.

Men de ansvariga är i stort nöjda med omläggningen.

– Det mesta har varit positivt. Vi håller på att utvärdera de synpunkter som vi har fått in, men nu i augusti kommer vi inte att göra några linjeförändringar, säger Mats Westerberg, projektledare på Keolis som har hand om busstrafiken.

Men ni kommer att göra förändringar?

– Vi kommer att göra förändringar i december, men än så länge kan jag inte säga vilka. En del hållplatser kommer att flyttas baserat på de synpunkter vi har fått, säger Mats Westerberg.

Under den här veckan och förra veckan kör Keolis en informationskampanj för att påminna om det nya bussnätet.

Fakta

Fem busslinjer är helt nya

Linjerna 50, 54, 58, 61 och 67 är nya.

Linje 40, 42, 43, 44, 48, 49, 52, 62 och 70 har försvunnit, men ersätts delvis av andra linjedragningar och nummer.

Linjerna 53, 54, 55, 56, 57, 59, 65, 66, 69 och 72 finns kvar men har fått helt eller delvis nya sträckningar.

Linjerna 74, 76 och 77 får bara nya tidtabeller.

Källa: SL