Nya bussturer på gång till Djurgården

Nu kan det bli nya bussturer till Djurgården, och från och med i går har Keolis fyllt på med 50 nya turer för busslinje 69.
Nu kan det bli nya bussturer till Djurgården, och från och med i går har Keolis fyllt på med 50 nya turer för busslinje 69.
Efter den starka kritiken – nu säger Keolis att det kan bli fler bussar till Djurgården.

Men några andra Östermalmsändringar är fortfarande inte aktuella.

Keolis kör SL:s bussar i innerstan. Vid midsommar förra året gjordes stora förändringar på de röda bussarnas linjer i innerstan – vilket väckte starka åsikter. Att Stora Skuggan på Norra Djurgården förlorade en busshållplats var en nyhet som irriterade.

I mars kunde Mitt i avslöja att länsstyrelsen stämde in i kritiken och bad Keolis och SL att ta tillbaka stationen för att göra Nationalstadsparken mer tillgänglig för alla.

Då var beskedet från Keolis att inga förändringar planerades, men nu visar det sig att bussbolaget utreder en ny busslinje från Ropsten till Stora Skuggan, och sist till Universitet. Det framgår av mejl som Keolis skickat till länsstyrelsen.

– Linjen är fortfarande på idéstadiet. Det är jättesvårt att säga tid för när eller om den skulle kunna komma, men den är nog inte aktuellt till sommar- eller vintertabellen i alla fall, säger Michael Svensson, områdeschef på Keolis.

Bussen skulle bara köra dagtid på vardagar och fungera ungefär som en servicebuss.

Den nya linjen skulle dock kunna falla på att reseunderlaget är relativt litet ut till Stora Skuggan.

– Självklart vill vi vara alla till lags. Och får man till ett paket där andra mer trafikerade linjer inte stryker på foten så finns inget självändamål att inte ha en linje till Stora Skuggan, säger Michael Svensson.

Samtidigt har man även startat ett test för en ny linje från Kaknästornet till Karlaplan. Linjen bär nummer 68 och sätts bara in vid behov.

– 68:an är ett test som är en evenemangslinje. Den kan ta stötar av människor på olika stopp från Kaknäs till Karlaplan vid olika evenemang. Vid konsert i Berwaldhallen kan 68:an stå utanför och skjutsa upp folk till Karlaplan till exempel.

Någon exakt tabell kommer alltså inte att sättas för 68:an men den kommer att köra under sommarmånaderna som kommer. Från 25 april fyller Keolis också på med 50 nya turer per dag på 69:an ut till Djurgården.

Kommer några andra linjer att ändras?

– Nej, det är ganska stabilt nu. Det tar ett tag att lära känna ett nytt linjenät med stora förändringar. Men vi följer reseutvecklingen i hela nätet och anpassar oss efter det, säger Michael Svensson.