Nya handelsplatsen ska bli landmärke

Arkitekterna tänker sig att den nya handelsplatsen i Häggvik ska synas från E4:an och Förbifart Stockholm.
Arkitekterna tänker sig att den nya handelsplatsen i Häggvik ska synas från E4:an och Förbifart Stockholm.
Fler butiker, större utbud och med en slagkraftig arkitektur – det är planerna för en ny handelsplats i Häggvik.

– Det är en av kommunens mest attraktiva platser, säger Thomas Ardenfors.

I dag huserar Willys och K-rauta i huset närmast motorvägen i Häggvik. Men fastigheten, som är byggd på 1960-talet, är anpassad för industriverksamhet och kontor.

– Willys och K-rauta är två uppskattade aktörer, men området är inget vi gör ett vykort av, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Thomas Ardenfors (M).

På initiativ av ägaren Bonnier fastigheter har kommunen därför startat en process för att ändra detaljplanen. Förslaget är just nu ute på samråd.

– Arkitekturen i förslaget är högklassig. Den kommer att synas rejält från motorvägen där många passerar, säger stadsarkitekten Jan Enfors.

Enligt förslaget ska handelsplatsen bli ett nytt landmärke. Ingången vänds mot norr och botten­våningen ska präglas av glas för att skapa en inbjudande och utåtriktad miljö, medan fasaden blir en blandning av glas, tegel och mässingsfärgad metall.

– Vi har under flera år velat modernisera byggnaden och det känns kul att vi äntligen har kommit igång, säger Thomas Tranberg, chef för fastighetsutveckling på Bonnier fastigheter.

Det blir inte ett nytt centrum, utan ett antal större butiker med egna entréer. Vilka butiker är inte klart.

– Men det finns redan nu ett stor intresse, även om vi inte gått in i några konkreta förhandlingar, ­säger Thomas Tranberg.

Han hoppas att ombyggnationen kan starta redan nästa år.

Området är redan i dag ett stort centrum för shopping, inte minst på grund av Stinsen som ligger ett stenkast bort. Men trots att det nu planeras ytterligare en stor byggnad med handel är det inte en renodlad handelsplats som kommunen ser framför sig i Häggvik.

– Här ska finnas handel och service, men också bostäder, säger Thomas Ardenfors.

Han är inte orolig för att det blir för mycket shopping i Sollentuna.

– Om fem år kommer det att bo flera tusen fler invånare i Sollentuna. När Förbifarten är klar kommer Häggvik att bli ännu mer iögonfallande. Handeln behövs både för Sollentunaborna och för att göra kommunen till ett självklart depåstopp.

Inte heller Carl Isaksson, chef för Sollentuna centrum, oroar sig för en ökad konkurrens från Häggvik.

– Konkurrens är alltid konkurrens, men vi har också en väldigt stark inflyttning. Jag tror inte att det här innebär något större hot mot oss, säger han.

Behövs det mer handel i Sollentuna?

Åsa Jonsson, 50 år, Viby:

– Jag tycker att det finns det mesta. Det är inte ag har tänkt på att jag saknar. Men jag har inget emot en ny handelsplats heller.
Johan Österman, 27 år, Häggvik:

– Det kan jag inte svara på. Jag har ­bara bott i Sollentuna i tre år och har inte riktigt tänkt på det.
Klara Kote, 86 år, Edsberg:

– Kanske inte här, men i Edsberg skulle det vara bra. Vi har bara en enda butik och inget mer. Det skulle vara bra med konkurrens.
Micke Boij, 55 år, Helenelund:

– Jag tycker att det räcker nu. Det är alldeles för mycket centrum överallt redan som det är idag. Bygg bostäder till unga i stället.