ANNONS

Nya hastighetsgränser på Kungsholmen

Till våren 2016 blir det nya, lägre hastighetsgränser på flera Kungsholmsgator.
ANNONS

Största skillnaderna blir det på Hantverkargatan och Kungsholmsgatan där gränsen sänks från 50 till 30 kilometer i timmen.

– Att få ner hastigheten är en säkerhetsfråga. Men också för att förbättra luftkvalitén och få mindre buller, säger Daniel Helldén (Mp) trafikborgarråd.

En rad andra gator, som Fleminggatan, Gamla Essinge Broväg, Sankt Eriksgatan och Norr Mälarstrand får sänkta hastigheter; från 50 till 40 kilometer i timmen.

Sänkningarna på Kungsholmen är planerade till våren 2016, men kommer även att ske i Spånga-Tensta och i Hägersten. Dessa stadsdelar är pilotområden för generella sänkningar som kan ske över hela staden.

På längre sikt är tanken att det inte ska finnas några gator med 50-kilometergräns i Stockholm stad.

– Vi vill inte ha oskyddade trafikanter på gator där hastighetsgränsen är över 30. Det bli mer trafiksäkert att ha lägre hastighetsgränser på gator där bilister och cyklister delar på samma ytor, säger Daniel Helldén.

Men samtidigt som hastigheten sänks på flera gator kommer man till våren att höja från 50 till 60 kilometer i timmen på Centralbron. I framtiden kommer hastigheten även att höjas på samma sätt på Västerbron och på Drottningsholmsvägen.

– Vi bedömer att det finns gator där det är helt separerat mellan olika trafikslag. Centralbron är en sådan. Men höjningarna får inte ske utan trafiksäkerhetsfrämjande åtgärder och utan bullerutredningar, säger Daniel Helldén.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.