70 nya hyresrätter i Björkhagen

En tidig skiss över de planerade lägenheterna vid Karlskronavägen.
En tidig skiss över de planerade lägenheterna vid Karlskronavägen.
Stadsradhus, lägenheter och en förskola kan byggas vid Björkhagens skola. Totalt planeras 70 nya hyresrätter. Imorgon, torsdag, fattar stadsbyggnadsnämnden beslut om planen.

Björkhagen kan få ett nytt tillskott i form av stadsradhus. Omkring 70 nya hyresrätter planeras vid Karlskronavägen vid Björkhagens skola.

I byggplanen föreslås att två punkthus på fyra till fem våningar i souterräng ska byggas i skogsbacken. Tanken är att husen ska ha runt 40 lägenheter.

Resterande 30 lägenheter ska byggas vid Karlskronavägen. Men exakt hur området ska se ut är inte klart. I byggplanen finns tre förslag, antingen bygger man en stadsradhuslänga med 24 tvåplansradhus. Eller så bygger man 12 stadsradhus med egen ingång och 24 små lägenheter ovanpå.

– I så fall får vi se hur ingången upp till lägenheterna ska se ut, säger Erik Thurell, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

Det tredje alternativet innebär att  man skippar radhusen helt och bygger ett hus med tre portar och omkring 36 lägenheter.

Kommer även de att ha en trädgård?

– Det är inte spikat än hur det kommer att se ut, men tanken är att det ska finnas en förgårdsmark framför husen och någon typ av gård bakom, säger Erik Thurell.

I området planeras även en förskola med fem till sex avdelningar som ska ersätta den tillfälliga förskolepaviljongen som finns i området idag. Men barnen som går i paviljongen kommer att kunna gå kvar under byggtiden eftersom den nya förskolan byggs på en annan plats i området.

Området som ska bebyggas innefattat delvis av skog och i planen står att man ska tillämpa grönkompensation.

Vad skulle den grönkompensationen vara?

– Det är så tidigt så det har vi inte hunnit titta på än, men det skulle kunna vara att man anlägger någon typ av vegetation någon annanstans eller att man förbättrar den som redan finns.

Ärendet ska upp i stadsbyggnadsnämnden torsdag 21 september.