ANNONS

Nya jobbet var en bluff

Fatma lurades att tro att hon fått en anställning men bakom blufföretaget misstänks ligga grov kriminalitet. Eftersom hon lämnat ut sina kontaktuppgifter till företaget vill hon inte visa sig på bild.
Fatma lurades att tro att hon fått en anställning men bakom blufföretaget misstänks ligga grov kriminalitet. Eftersom hon lämnat ut sina kontaktuppgifter till företaget vill hon inte visa sig på bild.
Grov kriminell verksamhet misstänks ligga bakom en jobbluff som personer i Järva råkat ut för.

– Nappa aldrig på den här typen av jobberbjudande, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägerirotel.
ANNONS

Genom falska annonser har ett blufföretag gett flera personer anställning och arbetsuppgifter som går ut på att överföra pengar, bland annat till ett konto i Syd­afrika. När Fatma i Rinkeby svarade på annonsen fick hon jobbet efter bara några timmar.

– Äntligen fick jag ett jobb. Jag blev jätteglad och började planera för framtiden, säger Fatma.

Men glädjen blev kortvarig. Hon började misstänka att allt inte stod rätt till.

– Allt gick för lätt och snabbt, det hölls ingen intervju och när jag frågade vad företaget hette fick jag inte något svar.

Bara någon dag efter att företaget anställt henne fick hon hem en check i brevlådan. I ett mejl fick hon instruktioner om att sätta in checken på sitt konto, ta ut kontanter och föra över dem till ett konto i Sydafrika via ett växlingskontor, efter att ha tagit ut en egen mindre provision. Kontakten med företaget hade hon bara via mejl med en person som uppgav ett vanligt svenskt för- och efternamn.

Fatma satte aldrig in checken på sitt konto. Och det var tur menar Jan Olsson, förundersöknings­ledare vid polisens nationella bedrägerirotel.

– Det här är ett solklart bedrägeri. Så kallade ”transaktionsjobb” är ett yrke som inte finns. Man ska absolut aldrig nappa på ett sådant erbjudande, säger han.

Ofta handlar det, enligt honom, om penningtvätt.

– Det kan vara pengar från skattebedrägeri eller brott som exempelvis trafficking som avsändaren inte vill ska kunna spåras. Personer som löser in checken riskerar att bli skäligen misstänkt och kan bli indragen i kriminella karteller.

ANNONS

Han berättar att den typen av jobberbjudanden, som inte ställer krav på utbildning eller tidigare erfarenhet, främst lockar unga personer som inte arbetat tidigare.

blufföretaget har stulit ett bemanningsföretags organisationsuppgifter och utgett sig för att vara dem. De har kontaktat 16 tidningar och fått annonsen publicerad i minst tio tidningar runt om i landet, varav en är Lokaltidningen Mitt i där annonsen nu har stoppats. Bara i Rinkeby har minst tre personer, som Lokaltidningen Mitt i pratat med, lurats att tro att man fått en anställning av företaget.

Bemanningsföretaget har polisanmält blufföretaget och en förundersökning om bedrägeri har inletts.

– Det är ett raffinerat tillvägagångssätt och det är ofta avancerade kriminella karteller som ligger bakom och bluffar i många led, säger Jan Olsson.

Han har inte höga förhoppningar om att de kommer att lyckas spåra förövarna eftersom de ofta utgår från flera olika länder.

Fatma letar fortfarande jobb men känner sig uppgiven.

– Jag känner mig ledsen och otrygg, som att man inte kan lite på någonting. Jag vill varna andra och hoppas att inte fler ska drabbas.

Fakta

Se upp för vanligaste bedrägerierna

Varningstecken som du ska vara misstänksam mot:

Får du hem kreditupplysningar, utan någon anledning, bör du vara misstänksam och spärra alla betalkort och id-kort mot fortsatta köp.

Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.

Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.