Nya kollektivtrenden på Kungsholmen: Nu ska vi bo tillsammans

Så här kan det komma att se ut på i det nya huset på Inedalsgatan.
Så här kan det komma att se ut på i det nya huset på Inedalsgatan.
Viking Nordin och Håkan Lundquist säljer de 140 ettorna i husen som byggs om på Inedalsgatan.
Viking Nordin och Håkan Lundquist säljer de 140 ettorna i husen som byggs om på Inedalsgatan.
I kollektivhuset som byggdes på John Ericssons­gatan 1935 fanns lekrum för barnen.
I kollektivhuset som byggdes på John Ericssons­gatan 1935 fanns lekrum för barnen.
Gården på Inedalsgatan 15 ska sänkas ungefär 2,5 meter.
Gården på Inedalsgatan 15 ska sänkas ungefär 2,5 meter.
Det gemensamma köket ska gå att boka för privata tillställningar men är annars öppet för alla som bor i huset.
Det gemensamma köket ska gå att boka för privata tillställningar men är annars öppet för alla som bor i huset.
Ett hus med bara miniettor. Och gemensamt kök, gym och lounge-område. Det byggs just nu på Kungsholmen.

Men redan för 80 år sedan var stadsdelen först i stan med boende i kollektivstil.

På innergården på Indedalsgatan 15 arbetar grävskoporna för fullt. Gården ska sänkas 2,5 meter för att öppna vyn från det planerade privatgymmet ut mot uteplatsen. Samtidigt totalrenoveras de båda huskropparna på varje sida.

Men är ingen vanlig lyxrenovering som pågår. I bostäderna planeras hela 140 bostadsrätter. Alla ettor på ungefär 20 kvadrat.

– Det är lite pionjäranda på det här. Det finns motsvarande i New York men då är det ofta exklusivt inriktat på studenter och yngre och så finns det också ofta en kille i lustig hatt i som tar emot dig i foajén. Och det tror jag inte någon har lust att betala för i Sverige, säger Viking Nordin som är fastighetsutvecklare på företaget AG Properties som håller i projektet.

Tanken är att bygga miniettor och sedan låta bostadsägarna ta del av gemensamma utrymmen som ett stort kök, ett gym med personlig tränare och ett loungeområde på gården.

Lägenheterna kostar, trots sin storlek, ungefär 2,5 miljoner kronor. Det är alltså inte fattiga studenter som är målgruppen. Samtidigt har 3500 anmält sig som intresserade att köpa.

– Huvudgruppen är 25-åringar som redan är inne på arbetsmarknaden men det finns även intresserade i min ålder. Det är lite tidens anda att man inte behöver äga allt själv utan kan dela. Bilpooler är ett sånt exempel, säger Viking Nordin.

Annorlunda och nyskapande boendeformer har en lång historia på Kungsholmen. Redan 1935 byggdes det så kallade kollektivhuset på John Ericssonsgatan nära Norr Mälarstrand. Idén fördes fram av den socialdemokratiska tänkaren Alva Myrdal och gick ut på små lägenheter i kombination med gemensamt storkök med bland annat lagad mat, barnpassning och en lekplats med plaskdamm på taket inkluderat i hyran.

Även dagens stora bostadsbrist har skapat nya innovationer på bostadsmarknaden. Byggherren Järntorget har, som Mitt i berättade i somras, nyligen fått markanvisning för så kallat ”kompishus” i Stadshagen. Här ska 25 större lägenheter byggas som är tänkta för tre till fem kompisar som bor tillsammans. De boende får, ungefär som i studentlägenheter, ett gemensamt kök, flera toaletter och varsitt sovrum.

– Fördelen blir att man kan bo stort även om man egentligen inte har råd med det. Vi hoppas att hyrorna ska kunna bli lite lägre eftersom vi bara behöver bygga ett kök och att det därför blir billigare för oss att bygga, sa företagets vd Martin Arkad till Mitt i somras.

Det verkar alltså gå åt två håll på bostadsmarknaden i strävan efter att komma till rätt med bostadsbristen och allt högre bostadskostnader. Antigen större lägenheter där fler bor tillsammans – eller allt mindre.

Enligt Håkan Lundquist har man, trots visionerna om ett levande hus med mycket gemenskap, tänkt på att många ändå kanske inte vill umgås hela tiden. Därför har varje lägenhet till exempel ett fullt utrustat, om än litet, kök.

– Det är viktigt att gemenskapen inte ska vara påtvingad. Jag tror inte kollektivgrejen funkar så bra i Sverige, säger han.

Fakta

Andra kollektiva boenden

I ett industriområde i Västberga ska konceptet ”snabba hus”, minilägenheter som staplas på varandra, ge fler lägenheter åt unga.

Stockholms kommunala bostadsbolag prövar konceptet ”kompisboende”, där fler än en kan stå på ett kontrakt.

Kollektivet Sockenstugan i Kärrtorp är ett kollektivhus för dem över 40.