Ny kommunpolis lovar mer tid på ön

Östermalm och Lidingös kommunpolis Fredrik Wallén.
Östermalm och Lidingös kommunpolis Fredrik Wallén.
Fredrik Wallén är ny kommunpolis både för Lidingö och Östermalm men kontoret har han på Kungsholmen.
– Det väsentliga är var vi arbetar, inte var vi byter om, säger han om den ny omorganiseringen.

Mitt i träffar Lidingös nya kommunpolis, Fredrik Wallén, på hans 23:e arbetsdag på den nya posten. Men uppdraget delas fram till årsskiftet med Östermalm som egentligen är hans huvudstation.

– Jag kommer att dela min tid på bästa demokratiska vis mellan Östermalm och Lidingö, men nu kommer jag att vara mycket rent fysiskt på Lidingö och planerar att turnera runt ön några veckor och träffa folk. Det finns ställen som jag inte har varit på på Lidingö och där ska jag ha varit innan året är slut, säger han.

Efter årsskiftet blir de två kommunpoliser i stället.

– Jag hoppas att vi kan dela på det, jag tycker om att arbeta i par. Antingen gör vi så eller så delar vi upp områdena mellan oss.

Lidingö ingår i det nya lokalpolisområdet Norrmalm där också Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm ingår.

Sedan den nya omorganiseringen inom polisen så finns det numera inga poliser stationerade på Lidingö, vilket har väckt kritik bland Lidingöborna. Men Fredrik Wallén själv menar att det inte är mindre poliser på Lidingö nu än innan.

– Den enda skillnaden är att vi är samlade och har kontoret på Kungsholmen, men vi är ute och patrullerar lika mycket nu som innan. Det väsentliga är var vi arbetar, inte var vi byter om, säger han och jämför med glesbygden.

– Vid en enskild händelse här på Lidingö var det ute tolv poliser på 10 minuter, det är fantastiskt, säger han och mäter exakt avstånd mellan kontorets adress på Kungsholmsgatan till Lidingö  till 9,3 kilometer.

– Det är ingenting om du jämför med glesbygden, Stockholm är den polistätaste regionen i landet och det finns massor med resurser.

Men det har inte bara hörts klagomål från invånare, utan även poliser har varit kritiska, bland annat för att poliserna nu inte har den lokalkännedom som tidigare.

Men du ser alltså enbart positivt på omorganiseringen?

– Vi har resurser och vi har en ledning, hur kan jag vara negativ? man brukar säga att man ska gräva där man står och jag har en väldigt kraftig spade.

– Men visst har det varit en tuff period. Först och främst är en stor omorganisering alltid en utmaning och det är stora förändringar för alla. Sedan, på det, har det varit en period med höjt terrorhot och även ett hårt migrationstryck, det klart det påverkat polisens arbete.

Vad ser du fram emot att arbeta med på just Lidingö?

– Lidingö har alla förutsättningar för att jag ska kunna arbeta brottsförebyggande och planera för trygghetsskapande åtgärder. Lidingö har är en god grundtrygghet, bra samverkan och ligger bra geografiskt med bara en väg in och ut från ön. Det är en bra plattform att ta avstamp i för att hitta metoder för att minska till exempel inbrott och stölder i bostäder.

Fredrik Wallén blev färdigutbildad polis 1993 och har bland annat arbetat som närpolis vid Järvafältet, militärpolis i Kosovo, gränspolis i Södermanland och chef för underrättelsetjänsten. Men så under några år bytte han helt och arbetade som kommunal tjänsteman i Haninge.

– Det är ett kvarts sekel jag varit polis nu, och jag har inte ångrat det en minut. Men jag var ung när jag började och det var bra att göra något annat en tid. Sen var det ju bara att komma tillbaka igen. Att komma till Norrmalm nu är som att komma hem igen.

fredrikwallen2

Wallén är redo för att förebygga brott på Lidingö.

Läs mer:

Lidingös volontärer på väg ge upp

Polis: Inget samband mellan fall av ofredande

Larm: Polischefer bränner ut sig

 

Fakta

Ny kommunpolis: Fredrik Wallén

Färdigutbildad polis sedan: 1993

Familj: fru och två vuxna barn

Bästa med polisyrket: Att träffa människor i utsatta situationer och kunna hjälpa till, det är fantastiskt att ha ett yrke där man kan säga att man hjälpt någon.

Svåraste med yrket: Att möta människor som har det väldigt svårt och inte kunna hjälpa dem.

Ser fram emot som kommunpolis på Lidingö: Träffa Lidingöborna och skapa goda kontakter. Att hitta metoder för att minska inbrott och stölder i bostäder, att utveckla samarbetet med skolorna och samverka med ungdomarna.