Nya kulturhuset blir ett halvår försenat

Det nya kulturhuset i Gustavsberg blir försenat.

Arbetet visade sig vara mer komplicerat än väntat och kommunstyrelsen har nu beslutat att skjuta upp upphandlingen till nästa år.

Mässhallen i den gamla porslinsfabriken i Gustavsberg ska förvandlas till ett upplevelsecentrum med drygt 6 000 kvadrat­meter kultur – konst, dans och litteratur. Men det dröjer.

Tanken var att en programhandling för upphandlingen av kulturhuset, som går under arbetsnamnet Porslinsfabriken, skulle redovisas senast 30 juni i år. Nyligen stod det klart att projektgruppen inte hinner klart i tid.

Kommunstyrelsen har beslutat att skjuta upp redovisningen till sista januari nästa år eftersom arbetet visade sig vara mer omfattande än väntat.

– Det är ett ganska komplicerat ärende och det var snålt tilltaget med tid från början. Vi har fått rita om ett par gånger för att få plats med alla olika verksamheter, och ska tillgodose olika önskemål och behov så gott som möjligt. Nu har vi fått förlängd tid att ta fram alla handlingar, säger projekt­ledaren Monica Fransson.

Mässhallen i porslinsfabriken är i dåligt skick och måste totalrenoveras innan det nya kulturhuset kan öppnas för allmänheten. När upphandlingen väl är färdig nästa år kan man börja med ombyggnationen, tanken är att allt ska stå klart 2017.

Då flyttar bland annat konsthallen in tillsammans med ett nytt bibliotek som ska bli dubbelt så stort som dagens.

– Målet är fortfarande 2017 men det är sannolikt så att det kommer blir klart under andra halvåret och inte första. Det är inte helt okomplicerat att bygga om en stor gammal fabrikslokal. Det finns ett stort tak som i dagsläget läcker lite och där ska man sätta in takfönster för att få in mer ljus. Sen är det vatten och avlopp och allt sådant, ­säger Monica Fransson.

Porslinsfabriken får kosta 175 miljoner kronor och det var arkitektfirman Murman som vann tävlingen om att få skissa fram omvandlingen av den gamla fabrikshallen. Projektgruppen har låst skisserna över hur ytan ska fördelas och går nu vidare med hur rummen ska se ut mer i detalj.

Fakta

Mycket kultur under ett tak

Ett antal kommunala kulturverksamheter ska rymmas under samma tak i den gamla mässhallen i Porslinsfabriken i Gustavsbergs hamn.

Biblioteket, Kulturskolans skapande verksamhet, Ungkulturhuset Gurraberg, Gustavsbergs Porslinsmuseum och Gustavsbergs Konsthall flyttar dit.

En hörsal, öppen scen, möteslokaler, servering, konstgalleri och informationscentrumet Visit Värmdö ska också få plats.

Källa: Värmdö kommun