ANNONS

Nya kvarteret blir dyrast i hela stan

Gamla kvarteret Grimman byter skepnad. Just nu byggs 192 hyreslägenheter – som blir dyrast i hela stan. Flera av dem kostar över 20 000 kronor i månaden och en etta kommer att kosta drygt 9 500 kronor.
ANNONS

En etta på 37 kvadrat får en hyra på över 3 000 kronor per kvadratmeter och år – överlägset dyrast av alla nyproducerade hyresrätter i hela Stockholm. Stadens näst dyraste, i Norra Djurgårdsstaden, kostar 600 kronor mindre per kvadratmeter och år. Det visar färska siffror som Stockholms stads bostadsförmedling tagit fram åt Lokaltidningen Mitt i.

Det nya kvarteret, som fått namnet Tygeln och blir en mix av helt nya hus och upprustade hus från förra sekelskiftet, växer nu fram mellan Maria Prästgårdsgatan, Timmermansgatan och Wollmar Yxkullsgatan, granne med Mariapol-kliniken och Grimmans akutboende.

De första hyresgästerna beräknas flytta in om ett år. Men det gäller att ha tjock plånbok – hyrorna landar på mellan 9 532 och 22 776 kronor i månaden.

– Va? Vem ska kunna bo här? Jag skrev upp mig på intresselistan, men då kan jag ju glömma det. Det känns inte alls rimligt, säger Birgitta Liljedahl, som har bott i området sedan 1987.

– Förr var det väldigt ruffiga hus här så det har verkligen förändrats, men det blir fel när det blir så här dyrt tycker jag, säger hon.

Enligt Stockholmshem är det främst det centrala läget som avgör bruksvärdet och hyrorna.

– Men det blir förstås även toppmodern standard, säger marknadskoordinatorn Lotta Lindberg och nämner enstavsparkett, tassbadkar och klassiska material som trä, sten och puts.

Och det är främst stora lägenheter som byggs, 138 treor och fyror och bara sex ettor.

– Det finns redan många små­lägenheter på Södermalm och det finns ett stort behov av större lägenheter för barnfamiljer, säger Stockholmshems kommunikationschef Olle Torefeldt.

ANNONS

Men nära 200 000 kronor om året för en trea, vilka tror ni kommer att bo här?

– Det vet vi inte ännu, det spekulerar vi inte i, men intresset har varit stort, säger han.

När intresseanmälan för första etappen stängde i torsdags hade över 4 400 anmält sig för de första 120 lägenheterna.

Den allra dyraste bostaden, en femma på 110 kvadrat högst upp i hörnet Wollmar Yxkullsgatan-Timmermansgatan, kommer att kosta 22 776 kronor i månaden.

Kvarteret får även en förskola, två gruppboenden, flera butiker och en ny park kring Momma Renstiernas palats som beräknas vara klar 2015.

Va? Vem ska kunna bo här?Birgitta Liljedahl

Fakta

Dyraste nybyggena i stan

Källa: Stockholms stads bostadsförmedling

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.