ANNONS

Nya lampor och kompost gör Gavelvägen grönare

Catrine Rivedal och Ia Astvik är nöjda över sin gröna bostadsrättsförening.
Catrine Rivedal och Ia Astvik är nöjda över sin gröna bostadsrättsförening.
Bostadsrättsföreningen Gavelvägen tänker på miljön. Med nya elledningar, belysning och torkskåp, sänkt inomhustemperatur kan föreningen med gott samvete kalla sig klimatsmart.
ANNONS

Trots att temperaturen visar minus 12 grader är det ingenting som bekymrar de boende i bostadsrättsföreningen Gavelvägen i Bergsätra. Inte ekonomiskt i alla fall. Med smarta lösningar har de gjort en rad så kallade klimatsmarta förändringar. Och allt har gått i en rasande fart. Arbetet tog fart sommaren 2012 då en matkompost anlades vid fastigheten och därefter byttes alla gamla elledningar i trapporna och i källaren ut till energisnåla ledlampor.

Ia Astvik var den som kläckte idén att få föreningsmedlemmarna att bli klimatsmarta:

– Jag läser mycket om hotet mot vår värld och det har fått mig att tänka mycket på detta. Jag ville försöka påverka till det bättre här i världen. Jag kände att jag ville göra det lilla man kan göra.

Diskussionen om att bli en energismart förening började kort efter att föreningen omvandlas till en bostadsrättsförening för ett par år sedan. Enligt Catrine Rivedal var det inga problem att få med föreningen i satsningen:

– Alla kan göra lite för en grönare tillvaro. Vi pratade om det och alla slöt upp kring idén. Nu jobbar vi alla för en klimatsmart förening.

Under andra halvan av förra året hann de även investera nya energisnåla tvättmaskiner och torkskåp i källaren samtidigt som de förbättrade den självdragande ventilationen vid fönstren. Källsorteringen har också förändrats så att till exempel plast, metall, glas och tidningar fick egna kärl. Detta ledde till att avfallshanteringen blev mindre och kostnaden lägre. Dessutom har boende i de 31 hushållen kommit överens om att sänka temperaturen i föreningen med två–tre grader.

Ia är engagerad i miljöfrågor och vill gärna sprida sin idé till andra föreningar om hur man enkelt blir en klimatsmart förening:

– Vi har sänkt elkostnaden med 30 procent och det är ju fruktansvärt mycket. Tanken om klimat och miljö kom i första hand. Att det blev en ekonomisk fördel är bara en bonus.

ANNONS