Nya lekplatsen i Ensta välkomnar alla barn

Efter flera års idékläckande, planering och byggande är den nu äntligen invigd. Det är fritt fram för alla barn att leka loss på Enstaleken vid Ensta krog.

Bandet klipptes härom veckan så nu är Enstaleken högtidligen invigd även om de första lekande barnen syntes till där redan i november förra året. Täby har därmed fått sin första lekpark som är helt anpassad för tillgänglighet.

Här ska alla barn kunna ha kul oavsett om de springer på sina ben eller rullar fram i en stol.

– Tanken är just att alla ska ha något att göra här. Parken är tillgänglig för alla slags barn, både funktionshindrade och andra, säger Anna Feltelius, landskapsarkitekt i kommunen.

Så nu finns exempelvis en grill som är tillgänglighetsanpassad men en hinderbana som inte är det.

– Parken ska vara utmanande oavsett om man är rörelsehindrad eller inte och den ska passa både små och stora barn. Hinderbanan är en utmaning för de större.

I Enstaleken finns en lekställning med rutschkana, spel, hoppstubbar, gungdjur, kompisgunga och sandlådor med särskilt anpassade bakbord.

Dessutom går det en löpbana anpassad för barn med vanliga bokstäver jämsides med runskrift. Uppe i träden sitter flera blåa fågelholkar anpassade för olika slag fåglar med deras namn skrivna utanpå, som uggla och fladdermus.

Konstnären Christer Sundström har skapat lekskulpturer i form av vildsvin som vilar eller står på ett polkagrisrandigt underlag med kullar.

– Det är en tacksam plats att utforma och ha en lekplats på, så nära skogen.

Anna Feltelius säger att alla nya lekplatser i Täby ska vara anpassade så att de är tillgängliga för alla barn.

Om fyra månader är det dags för nästa parkinvigning . Då är Enhagsparken klar. En park för alla åldrar.

– Där kommer det att finnas ett utomhusgym och nya boulebanor. Och bredvid dem bygger vi en paviljong med sittplatser så att man kan vila lite mellan varven. I parken blir det också ny belysning och nya träd och planteringar.