Nya leksaker ska lindra utsatta barns trauman

Kerstin Sunemark Nyman och Siv Gustavsson på Sollentuna kvinnojour har fått pedagogiska leksaker av Rotary.
Kerstin Sunemark Nyman och Siv Gustavsson på Sollentuna kvinnojour har fått pedagogiska leksaker av Rotary.
Många av dem som söker hjälp hos Sollentuna kvinnojour har barn med sig.

Tack vare en gåva från Rotary kan barnen nu få hjälp att bearbeta sina trauman med speciellt utformade leksaker.

Förra året tog Sollentuna kvinnojour emot elva kvinnor som tvingats fly från sina män. Men jouren gav också en fristad åt tolv barn.

– Många av de här barnen har sett sin mamma bli misshandlad. I värsta fall har de blivit slagna själva, säger Siv Gustavsson, ordförande i föreningen som driver kvinnojouren.

När en kvinna och hennes barn först anländer kan situationen vara kaotisk.

– Mamman kommer kanske i en taxi med några kassar kläder och en uppskrämd unge. Till en början kan vi hjälpa till med det praktiska, men så småningom behöver de hjälp att bearbeta sina upplevelser också, säger Kerstin Sunemark Nyman som också är engagerad i Sollentuna kvinnojour.

Barn kan behöva en annan sorts hjälp än vuxna. Ofta har mindre barn svårt att sätta ord på sina upplevelser eller känslor.

Då kan lek vara ett sätt att närma sig det hemska. Därför har Rotary i Sollentuna bestämt sig för att skänka leksaker som är pedagogiskt utformade för just detta.

De har tagits fram av experter och försöker snarare efterlikna verkliga människor och situationer, till skillnad från vanliga, kommersiella leksaker som har ett annat uttryck.

Rotary ger också kvinnojouren 10 000 kronor för fler leksaks- inköp.

– De här leksakerna ska vi använda i läkningsprocessen. Genom lek kan barn bearbeta sina upplevelser och på så sätt kunna gå vidare. Ett annat bra sätt som vi använder är att rita, säger Siv Gustavsson.

Kvinnojouren har två boenden och för barnen kan det vara jobbigt att tvingas leva i en främmande miljö. De blir lätt isolerade, speciellt om de inte går i skolan, och ingen får komma och hälsa på, varken kompisar eller mormor och morfar. Då spelar leksakerna en extra viktig roll.

– Det här betyder väldigt mycket får oss, säger Siv Gustavsson.