Tjänstemännen har till politikerna skrivit fram ett förslag till beslut som gällde att verksamheten på fastigheten skulle förbjudas. Men Alliansen och SD röstade för återremiss.
Anledningen till att tjänstemännen ville få till ett förbud är bland annat de nya mätningarna som gjorts på området. Dessa visar att företaget CR Concrete Recycling AB, har tagit emot och lagt upp schaktmassor på fastigheten i en långt mycket större volym än vad som anmälts till bygg- och miljönämnden att man ska hantera.
Mätningarna kan konstatera att 100 000 kubikmeter mer schaktmassor än vad som anmälts finns på fastigheten. Företaget har anmält att man ska ta emot 154 250 kubikmeter, enligt mätningarna finns det 258 387 kubikmeter.
Martin Normark (L), ordförande, bygg- och miljönämnden, Upplands-Bro
Pressbild
Vid bygg- och miljönämndens möte den 22 augusti togs dock inget beslut om att förbjuda verksamheten, vilket var tjänstemännens förslag till beslut.
Allianspartierna M, L, C, och KD med stöd av SD röstade för att återremittera förbudsförslaget i syfte att: ”ge tillfälle till mer kommunikation med verksamhetsutövare och beslutsfattare i politiken innan ärendet avgörs.”
Både S och V reserverade sig mot detta beslut och lämnade motiveringar.
S skrev: ”Socialdemokraterna beklagar djupt att ärendet ska förlängas ytterligare på grund av att de styrande politikerna till synes inte tar ansvar för att fatta ett beslut.”
V höll inte tillbaka: ”Alliansens daltande av CR Concrete Recycling AB i dess utfyllnad av den tidigare sandtäkten på Lindormsnäs är ovärdigt.”
Ordförande om ärende
Enligt bygg- och miljönämndens ordförande Martin Normark (L) kommer ärendet om Lindormsnäs att tas upp i nämnden vid nästkommande möte den 14 november. Då många ledamöter är nya sedan valet så anser han att mer betänketid behövs för att sätta sig in i det "komplexa ärendet".
Om S och V:s kritik säger han:
– Det är lite politiskt språk. Jag brukar vara mer modest i mitt språkbruk.
Verksamheten sett från ovan.
Läsarbild
Normark uppger att politikerna har haft en till dragning efter återremissen där tjänstemännen förklarat ärendet närmare samt svarat på politikernas frågor. Han tycker det är viktigt att "alla fakta är på bordet" innan man tar ett beslut.
Verksamheten har lagt upp 100 000 kubikmeter mer massor än vad man har anmält, är det inte fakta nog?
– Nu hävdar verksamhetsutövaren att den typen av massor är inte anmälningspliktiga. Om man har rätt eller fel i det vet jag inte. Men det är väl en sån där sak som vi får bottna i, vem som har rätt, tjänstemännen eller verksamhetsutövaren.
– Vi försöker skaffa oss en bättre kunskap. Det betyder inte att vi inte kommer att gå på tjänstemännens förslag, säger Martin Normark.
Måste redovisa
Frågan om vad för typ av schaktmassor som hanteras på fastigheten har varit återkommande genom åren. Enligt Normark har "viss dokumentation" lämnats in men tjänstemännen är inte nöjda. Då understryker han att inte heller politiken är nöjd.
– Allt som har tagits in måste finnas verifierat. De vet vilka lastbilar som har kommit, hur många det är och varifrån. Och då borde det inte vara så svårt att kunna redovisa kan man tycka. För är det någonting som vi är måna om så är det att veta exakt vad som finns där.
Mitt i har varit i kontakt med företagets vd Peter Viklund som förklarar att schacktmassorna som överstiger det man anmält till kommunen inte är anmälningspliktiga.