Koldioxidutsläppen är starkt relaterade till inkomstnivåer, vilket innebär betydande skillnader mellan olika områden i Stockholm.

Medan en person i Oscarsområdet på Östermalm i genomsnitt släpper ut 18 ton koldioxid per år, ligger siffran på 4 ton för en person på Bredbyplan i Rinkeby.

Detta har lett till att Stockholms stad nu sätter fokus på klimaträttvisa.

– Det är inte ensamstående föräldrar med lite pengar och dubbla jobb som orsakar de stora utsläppen och ska göra det största jobbet, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd.

Drabbas hårdare

I stadens nya miljöprogram, som är ute på remiss och sträcker sig till 2030, är målet att införa rättviseperspektivet i alla beslut.

Åsa Lindhagen betonar att ekonomiska förutsättningar inte bara påverkar konsumtionsmönster och resvanor, utan även förmågan att skydda sig mot klimatförändringar.

Därför kommer stadens insatser att särskilt rikta sig mot sårbara grupper. Hon pekar på att de som bor trångt eller långt från grönområden kan drabbas hårdare av klimatförändringar.

Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd.

Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd.

Alexander Donka

Barn kan flyttas

Staden har gjort en värme- och skyfallskartering, som visar var risken för skyfall och värmebölja är som störst. Lindhagen nämner Järva som ett riskområde för höga temperaturer. I detta område bor också många barn som saknar möjligheten att tillbringa sommaren i sommarstugor utanför staden.

– Därför gör man en stor satsning på kolloplatser där, vilket är ett exempel på en klimaträttvisehandling, säger hon.

Ett annat exempel är om en förskola är belägen i ett område med höga temperaturer. I så fall kan det beslutas att förskolan stänger på sommaren, och att alla barn omlokaliseras.

De som står för de största utsläppen måste också vara de som minskar dem, poängterar Lindhagen.

Hur ska ni få invånare att minska på bilåkandet eller flygresorna?

– En viktig del är att göra det enkelt att resa hållbart.

Detta inkluderar investeringar i gång- och cykelvägar, förbättringar av kollektivtrafiken och utbyggnad av laddinfrastruktur, förklarar hon.

Alla ska delta

För en framgångsrik och rättvis omställning måste stockholmarna också känna sig delaktiga i processen, betonar Lindhagen. Dialog med invånarna är nyckeln.

– Vi måste fokusera på hur miljöförvaltningen kan underlätta för människor som vill leva mer hållbart. Det är inte en enkel fråga men vi kan inte väja undan från den för att det är svårt.