Här kan nya Mörbybadet ligga

Nytt förslag om Mörbybadet
Förslaget är enligt Torsten Sjögren (M), ordförande i fastighetsnämnden, att bygga det nya badhuset nedanför Fribergaskolan, nära Mörby centrum.
Strax nedanför Fribergaskolan, nära Mörby centrum. Där kan det nya badhuset komma att byggas – och stå klart tidigast år 2020, enligt ett nytt förslag till kommunen.

Ett nytt förslag på var det nya badhuset i Danderyd kan byggas har tagits fram av kommunledningskontoret i samordning med fastighetsnämnden.

– Vi har ju tittat på lite olika platser. Dels i anslutning till där badet ligger i dag, och dels vid Danderyds gymnasium. Men båda platser faller. Där det står i dag finns det förslag om att E18 tunneln ska gå in, och då vill vi inte blockera blockera ytan med ett nytt bad, säger Torsten Sjögren (M), ordförande i fastighetsnämnden.

Tillgängligheten är enligt honom är den främsta anledningen till att platsen nära Mörby centrum, strax nedanför Fribergsskolan, skulle vara lämplig.

– Det ska vara nära och lätt för människor att ta sig dit. Därför fungerade inte platsen vid Danderyds gymnasium. Främst ska det vara smidigt för högstadieelever, som ju inte är bilburna, att ta sig dit. Då behövs en plats med bra kommunikationer, säger Torsten Sjögren.

Ett start-PM kommer att tas upp av kommunstyrelsen på måndag, den 28 november. Godkänns förslaget får byggnadsnämnden i uppdrag att undersöka om det är möjligt att bygga badhuset på platsen, och börja ta fram en detaljplan. Om allt går som det ska så ska badet i så fall kunna stå klart tidigast år 2020.

– Fastighetsnämnden har äskat 25 miljoner för att driva det gamla Mörbybadet i 10 år. Så ju snabbare det nya blir klart, desto billigare blir det för kommunen, säger Torsten Sjögren.

”Ju snabbare det nya blir klart, desto billigare blir det för kommunen”

Det finns också, enligt honom, planer på att komplettera ett nytt bad med ett gym för att locka fler besökare – och på så sätt få en bättre ekonomi. Med anledning av detta tror han att badet kan bli dyrare att bygga än vad man först trott.

– När vi tog beslutet om att inte renovera uppskattade vi att en renovering skulle kosta 60 miljoner, och att det skulle kosta 120 miljoner att bygga ett nytt bad med exakt samma funktioner som det gamla. Det är klart att om man bygger till ett gym så ligger inte den siffran med. Jag tror att det kommer bli frågan om en större siffra, säger han.

Danderyds kommun har redan lagt tiotals miljoner kronor på Mörbybadets mögelskador, som Mitt i skrivit om tidigare. Isoleringsmaterialet har jämställts med kexchoklad av en anlitad konsult och det klorhaltiga vattnet tränger in i betongen.

Kommer det nuvarande badet att hålla i 10 år? 

– Ja det är inga problem. Det är i väldigt bra skick på så sätt att fuktskadorna inte är något som badande märker. Skadorna finns under bassängen, så det handlar mest om att det är otrevligt för personalen, säger Torsten Sjögren.

Men det finns ingen risker för personalen?

– Nej, det finns det inte.