Nya mord på Sandhamn

Viveca Stens familj har haft sommarhus på Sandhamn i flera generationer. Ön betyder mycket för henne. ”Min gammelfarfar Oscar köpte släkthus på Sandhamn 1917. Det var en våg av skärgårdsromantik bland Stockholmarna kring förra sekelskiftet.”
Viveca Stens familj har haft sommarhus på Sandhamn i flera generationer. Ön betyder mycket för henne. ”Min gammelfarfar Oscar köpte släkthus på Sandhamn 1917. Det var en våg av skärgårdsromantik bland Stockholmarna kring förra sekelskiftet.”
Nu kommer Viveca Stens sjätte bok i succéserien om Sandhamn.

Hon har satt sin älskade skärgårdsö på kartan – genom att ta livet av fem procent av öbefolkningen.

Vattnet glittrar i försommarsolen och skärgårdsbåtarna från Stockholm tuffar muntert ut mot öarna när Lokaltidningen Mitt i träffar deckardrottningen Viveca Sten.

I hennes senaste bok, ”I farans riktning”, som landade på bokdiskarna den 20 maj, pågår den värsta vintern i mannaminne. Annandag jul upptäcks ett översnöat lik på stranden utanför Seglarhotellet.

– För mig börjar böckerna som en bild i huvudet eller en scen. Den här gången såg jag en snöstorm framför mig, vinden piskar och vattnet skummar. En ensam, jagad och rädd kvinna skyndar sig på båten till Sandhamn och kastar en blick över axeln. Varför är hon så rädd?

Svaret vävs fram i Viveca Stens sjätte bok om barndomsvännerna Nora Linde, jurist, och Thomas Andreasson, kriminalinspektör, som tillsammans löser mord efter mord på Viveca Stens eget barndomsparadis.

Men det är inte bara plötslig inspiration som driver Viveca Sten, utan minutiös planering och osviklig energi. Från debuten 2008 har böckerna kommit punktligt. En varje år.

– Jag är som en duracellkanin. Jag har alltid varit sådan. Jag läste dubbelt på universitetet, till jurist och civilekonom. Jag är bra på att hitta sätt att utnyttja tiden, säger hon.

Noggrannheten har lönat sig och bokserien om Sandhamn har blivit en riktig framgångssaga. Böckerna har sålts i drygt 1,5 miljoner exemplar och översatts till 15 språk. Men framgången var varken planerad eller väntad.

– Nej, det kan jag hundra procent ärligt säga. När mitt förlag ringde och sade att de skulle trycka upp 3 000 exemplar av boken tänkte jag: Ska det gå att sälja?

Nyligen fick hon guida utrikesministrarna från de nordiska länderna på sitt Sandhamn. Hennes deckare finns på alla de nordiska språken och med sig hem fick ­ministrarna varsin bok på sitt eget språk.

– Jag är faktiskt en liten exportprodukt, tänkte jag då, säger hon.

Dessutom har böckerna gett upphov till en egen tv-serie som spelas in på Sandhamn med Alexandra Rapaport och Jakob Cedergren i huvudrollerna. Självklart finns Viveca Sten själv med i små biroller.

– Precis som Hitchcock, säger hon.

Tio böcker ska serien omfatta när allt är klart planerar hon. Redan sägs hon ha tagit livet av fem procent av den lilla öns befolkning i sina böcker. Och morden fortsätter.

Varför deckare?

– Jag är juridiskt tränad i format och struktur och deckarformatet är också ganska formbundet. Du måste knyta ihop säcken. Min ­juridiska hjärna tilltalas av det. Se på Åsa Larsson, Tove Klackenberg, Thomas Bodstöm och Leif Silbersky. De är alla jurister som skriver deckare.

Samtidigt älskar hon skrivandet och skapandet. Hon berättar om en filminspelning på ön. Massor med folk var inblandade. Det var kameror, smink och allmän uppståndelse. Då kom en plötslig insikt.

– Tänk att det här började som en idé i mitt huvud. Det är lite coolt.

Den här gången såg jag en snöstorm framför mig. En ensam, jagad och rädd kvinna skyndar sig på båten till Sandhamn.viveca sten

Fakta

Bullar är lasten och seglarbullen den stora favoriten

Namn: Viveca Sten.

Bor: I Danderyd och på Sandhamn.

Familj: Tre barn 20, 17 och 14 år. ”De behöver en nästan mer som tonåringar”. Man. ”Vi träffades när vi läste familjerätt”.

Skrivande: Romandebuterade som 48-åring men har alltid älskat att skriva. Förut i jobbet som chefsjurist, som fackboksförfattare eller krönikör.

Last: Bullar. Älskar att äta och baka bullar. Bästa bullen är seglarbullen som bakas exklusivt på ett bageri Sandhamn. Är själv en fena på att baka kardemumma- och blåbärsbullar.

Intresse: Resa med familjen. Utförsåkning. ”Alltid först ut i backen och sist in.”