ANNONS

Nya mystiska statyn är 12-årige Oskars verk

De som passerar korsningen Sturevägen-Lejonvägen undrar kanske vad det är för figur som dykt upp där. Svaret är en staty av den helige Franciskus. Bakom skapelsen står 12-årige Oskar Hilding och hans morfar Kjell Lundin.
ANNONS

Kjell Lundins barnbarn, 12-årige Oskar Hilding, är en stor djurvän och är väldigt förtjust i de tama talgoxar som finns på mormor och morfars tomt på Lejonvägen.

– Speciellt en fågel äter ur min hand, en annan vågar bara äta från min sko. Men jag gillar alla djur, jag har två katter själv, säger Oskar Hilding.

När han skulle sova över hos morföräldrarna på Lidingö i somras föddes tanken på att göra något tillsammans.

– Vi bestämde oss för att göra en staty av helige Franciskus, som ju var djurens vän och ofta återges med en fågel, säger han.

Morfar och barnbarn byggde upp ett skelett av pinnar från skogen och på det lade de remsor av morgontidningar och tapetklister.

– Det var ganska svårt, men mest roligt, säger Oskar Hilding.

Sedan köpte de säckväv och gjorde en munkkåpa och klädde statyn.

– Det är roligt att göra något nästan enbart av gratismaterial, det går också i linje med vad Franciskus stod för, säger Kjell Lundin.

Helige Franciskus föddes i en välbärgad italiensk borgarfamilj. Men i stället för att bli klädhandlare som sin pappa kände han sig kallad av Gud att leva utan ägodelar och bostad och ta hand om spetälska, fattiga och djur.

ANNONS

– För oss har det inte varit ett religiöst projekt, utan ett arbete med en symbol för fred, rättvisa och att dela med sig – och för djuren, säger Kjell Lundin.

De fann den perfekta platsen för statyn i den gamla transformatorstationen till norra Lidingöbanan. En förklarande skylt satte de upp intill. Nu hoppas de att människor stannar till och gläds åt statyn.

– Det är kul att den står där och att många kan se den, säger Oskar Hilding.

Men eftersom tillstånd för att sätta upp statyn inte har sökts riskerar den att tas bort av kommunen.

– Man måste alltid ha stadens tillstånd för att sätta upp något på kommunens mark – det gäller allt och alla, säger Mattias Tjeder på tekniska förvaltningen.

Kjell Lundin tar dock det hela med ro.

– Jag är beredd att ta risken och låta den stå kvar så länge den får, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.