ANNONS

Nya områden döps till trendiga namn

Det nybyggda bostadsområdet Ängby park ligger inte i Ängby, som namnet antyder, utan i Blackeberg.
Det nybyggda bostadsområdet Ängby park ligger inte i Ängby, som namnet antyder, utan i Blackeberg.
Trodde du att namnet på ditt bostadsområde hade en intressant historisk betydelse? Det är långt ifrån säkert.

När byggherrar döper nya områden är det trendiga och säljande namn som gäller.
ANNONS

Råcksta växte fram på 1950-talet och är i dag hem för drygt 7 000 västerortsbor. I år står stadsdelens stora landmärke, Vattenfallsområdet, inför stora förändringar. Företaget flyttar sin verksamhet till Solna, och i stället ska 1 200 nya bostäder byggas. Trots att marken ligger i Råcksta, nära lokala referenspunkter som Råcksta torg, Råcksta tunnelbanestation och Råcksta gård, har det nya området döpts till Vällingby parkstad.

– Namnet Råcksta har en tydlig koppling till Vattenfall, vi ville tvätta bort det och i stället koppla ihop området med Vällingby. Det finns en park och närhet till grönområden, vi tycker att namnet anger både tonen och läget, säger Jörgen Olofsson på byggherren Sveafastigheter.

Exemplet är inte unikt. Det nya bostadsområdet vid Blackebergs sjukhem har fått namnet Ängby park, som knyter an till den väl ansedda stadsdelen Södra Ängby – trots att området ligger i stadsdelen Blackeberg.

– Det handlar om marknadsföring. Man försöker hitta namn som appellerar till positiva tankar. Samtidigt undviker man gamla namn som upplevs som belastande, säger Staffan Nyström, professor i Nordiska språk och tillika ordförande i stadsbyggnadsnämndens namnberedning.

Stena fastigheter som bygger Ängby park uppger dock att man inte valt namnet utifrån ett statusperspektiv.

– Ängby park med en egen infart ligger mellan Ängby och Blackeberg. I området har vi Ljunglöfska slottet med tillhörande unika park som är q-märkt (kulturskyddad). Parken är hjärtat i området och vi ville ha ett eget namn med anknytning till områdena runt om, säger informationschefen Elsie Berggren.

Namnberedningen anser att både Ängby park och Vällingby parkstad är olämpliga namn.

– Det finns ingen anledning att ändra på namnet Råcksta, det är historieförfalskning, säger Staffan Nyström.

En annan ledamot i namnberedningen är Kristian Rosengren som också är lantmätare på Stadsbyggnadskontoret. Han säger att tvetydiga områdesnamn kan leda till förvirring.

ANNONS

– Många flyttar in i ett nytt område och tror att de bor i en annan stadsdel än vad de gör. Namnen måste vara entydiga – det måste gå lätt att hitta utan risk för missförstånd, till exempel för ambulanser.

I stadsdelen Mariehäll i Bromma växer det nya bostadsområdet Annedal fram. Även där finns exempel på hur geografiska namn styr den kommersiella potentialen. Under projekteringen av kvarteret Baltic, döpt efter en gammal industri som legat där, uppstod en konflikt kring själva namnet.

– Det kom synpunkter från byggbolaget: ”Det kan inte heta Baltic, det går inte att sälja”, berättar Gunnar Jenssen, avdelningschef på exploateringskontoret.

Fakta

Inofficiella namn

Stockholms stad bestämmer namn på gator, kvarter och stadsdelar.

Namn på företags- och bostadsområden är inte officiella och kan döpas av vem som helst.

Exempel på inofficiella namn som blivit etablerade är Hammarby Sjöstad och Bromma Blocks.

Källa: Stadsbyggnadskontoret

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.