ANNONS

Nya Östermalmshallen blir ännu dyrare

Renoveringen av Östermalmshallen blir dyrare - igen. 725 miljoner kronor tros nu notan landa på.
Renoveringen av Östermalmshallen blir dyrare - igen. 725 miljoner kronor tros nu notan landa på.
Östermalmshallen blir dyrare - igen.

Renoveringen av saluhallen har visat sig vara betydligt mer komplicerad än staden först trodde.
ANNONS

Östermalmshallens renovering håller på för fullt och handlarna har flyttat ut till Östermalmstorg. Just nu rivs delar av inredningen i den gamla saluhallen.

Men samtidigt stiger projektnotan än en gång – den här gången med 90 miljoner kronor. Slutpriset för staden och skattebetalarna väntas nu landa på 725 miljoner kronor.

Det framgår av en ny slutkostnadsprognos som fastighetskontoret tagit fram.

Flera skäl till kostnadsökningen ges av fastighetskontoret som ansvarar för projektet. Dels är bjälklaget i betydligt sämre skick än man först trott och det måste därför bytas ut helt och hållet. Kontoret flaggar också för att kostnaderna kan öka ännu mer om bjälklaget och golvet visar sig innehålla miljögifter som måste saneras.

Men även den tillfälliga hallen på Östermalmstorg har visat sig vara svårare att bygga än planerat. Dels behövde man flytta alla ledningar under torget vilket gjorde att arbetet drog ut på tiden och blev dyrare.

Att det blir hotell i huset bredvid hallen, och inte kontor som först planerat, har också sänkt intäkterna till staden. Dessutom skulle ytterligare ett grannhus ingå i den nya Östermalmshallen, men fastighetsägaren där sålde inte sina lokaler till staden och hyresintäkter därifrån försvann.

En annan förklaring till att kostnaderna springer iväg är enligt staden att byggbolagens priser ökar snabbare än vad inflationen gör.

Det är dock inte första gången som staden räknat för lågt när det gäller upprustningen av hallen. En första budgetprognos sa att 585 miljoner kronor skulle räcka, men det fick justeras upp till 635 miljoner. Även då angavs hallens oväntat dåliga skick som en stor anledning till ökningen.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.