ANNONS

Nya översiktsplanen: Rålambshovsleden kan få bostäder

Rålambshovsleden kan få bostäder närmre vägen i framtiden.
Rålambshovsleden kan få bostäder närmre vägen i framtiden.
Rålabshovsleden kan smalnas av och få bostäder, och både Fredhäll och Stora Essingen kan förtätas. Det är stadens visioner för Kungsholmen i den nya översiktsplanen.
ANNONS

I dag blev stadens nya förslag till översiktplan offentligt. En översiktsplan är det dokument som all stadsplanering i en stad utgår från. I samband med den nya planen för har staden också presenterat en rad visioner för de olika stadsdelarna.

På Kungsholmen finns redan idag flera stora byggprojekt på gång. Ett exempel är Stadshagen där västra och östra Kungsholmen ska bindas samman med ungefär 1900 nya bostäder. Ett annat område är Primusområdet på Lilla Essingen där 600 bostäder planeras.

Men det finns också flera nya idéer kring hur Kungsholmen kan utvecklas.

Bland annat ser staden, enligt översiktsplanen, en mjölighet att smalna av Rålambshovsleden vid Rålis och bygga bostäder längst med vägens norra sida.

Det är dock något som, om det blir av, ligger en bra bit in i framtiden, enligt Karin Norlander som är enhetschef för Bromma och Kungsholmen på stadsbyggnadskontorets planavdelning.

– Det skulle kunna finnas potential att göra något där men det finns också många komplikationer. Det är en väldigt trafikerad led och det finns mycket att utreda vidare, säger hon.

Fridhemsplan finns också med i översiktsplanen och pekas ut som en plats med en viktig funktion som ”kan stärkas”.

– Det handlar framför allt om att man ser det som ett viktigt lokalt centrum på Kungsholmen som det är viktigt att värna om i framtida planarbeten. Man bör se över platsen och se hur man kan stärka den.

Enligt planen finns också tankar om att bygga bostäder i Fredhäll.

ANNONS

– Det är också en fråga som är på väldigt lång sikt. Fredhäll är ett känsligt område med en känslig kulturhistorisk miljö. Men det är ett väldigt bra läge i staden och det vill vi uppmärksamma, säger Karin Norlander.

Samma sak gäller Stora Essingen där det också skulle kunna finnas plats för bostäder ”med stadsmässig karaktär”, enligt planen.

– Där har vi också hela problematiken med Essingeleden med buller och farligt gods som man måste ta hänsyn till. Men naturligtvis vill vi titta på de här delarna av staden.

Fakta

Vad händer nu?

10 nov-10 jan: Planen går ut på samråd. Stadsbyggnadskontoret åker runt med planen till alla stadsdelar för att ta in synpunkter från allmänheten. Då har allmänheten möjlighet att träffa översiktsplanerare och andra ansvariga för att diskutera planen.

Planerna visas bland annat i Vasaparken den 20 november, på Norrmalmstorg den 27-28 november, i Västermalmsgallerian den 21-22 november och i Fältöversten den 25-26 november.

2017: En ny plan presenteras där man tagit hänsyn till synpunkterna.

tidigt 2018: Översiktsplanen spikas av fullmäktige. Här presenteras förslaget till ny översiktsplan för allmänheten:

Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.