ANNONS

Nya partiet Väsbys bästa sätter fakta före känslor

Väsby har fått ett nytt parti – Väsbys bästa.

Blockpolitiken ska utmanas med fakta och forskning som grund.

– Mer professionellt och mindre emotionellt, säger grundaren Roland Storm.
ANNONS

Väsbys nya parti vill varken vara höger eller vänster. Knappt ens politiskt om man ska tro partiets ordförande, Väsbyprofilen Roland Storm.

– Vi är ett opolitiskt politiskt parti, säger Roland Storm och tar fram ett ritblock för att förklara partiets struktur.

I mitten finns själva partiet som ska ta upp frågor som är viktiga för Väsbyborna. Partimedlemmarna ska hitta sakkunniga som sedan tillsammans med representanter för olika intressen bildar arbetsgrupper.

– Partimedlemmen blir mer en moderator som leder diskussionen. Det är de som mest berörs av frågan som ska få höras mest, säger Roland Storm.

Arbetsgruppen ska sedan försöka ena sig kring vad som är bäst för Väsbyborna och därefter röstar partiet efter det i fullmäktige.

– Blir inte arbetsgruppen enig kan partiet tänka sig att splittra sina röster, säger Roland Storm.

Väsbys bästa siktar på flera mandat i höstens val och drömmer om att bli vågmästare. Trots att partiet kan skapa ett komplicerat parlamentariskt läge välkomnar Per- Erik Kanström (M) det nya partiet, samtidigt som han är tveksam till idén om ett ideologilöst parti.

– Ideologin ger en viss förutsägbarhet i politiken som är sund och nyttig. Men det är spännande med nya initiativ och Roland är en bra person, säger Per-Erik Kanström.

Lokala partier finns i dag i omkring hälften av länets kommuner. Enligt Gissur Ó. Erlingsson, docent i statsvetenskap vid Linköpings universitet, som forskat på lokala partier, är det mycket vanligt att lokala partier vill undvika den traditionella högervänsterskalan.

ANNONS

– Det är ett typiskt försäljningsargument. Man säger att man inte vill ha ideologiska låsningar utan att det enda man har för ögonen är kommunens bästa, säger han.

Väsbys bästa skiljer sig dock på andra punkter från det typiska lokalpartiet, enligt Gissur Ó Erlingsson. Dels för att partiledaren inte sedan tidigare är politiskt aktiv, dels för att partiet saknar en tydlig hjärtefråga.

– Det vanliga är att lokala partier går till val med väldigt tydliga frågor, som att stoppa ett infrastrukturprojekt eller en skolnedläggning.

– Här verkar man i stället driva en kampanj för en ny metod för hur politik ska bedrivas. På förhand kan det möjligen vara ett lite abstrakt sätt att driva en kampanj på, att underkänna det politiska systemet och de politiska formerna för deltagande som vi känner det, säger Gissur Ó Erlingsson.

Partiet formar sin politik genom att sakligt leta fakta och inta de ståndpunkter som gynnar Väbyborna mest.

ANNONS