Nya planer för Tensta Träff

ABF hoppas kunna slå upp portarna till Tensta Träff den 1 mars och dra igång kurser och evenemang till hösten.
ABF hoppas kunna slå upp portarna till Tensta Träff den 1 mars och dra igång kurser och evenemang till hösten.
ABF får 2,3 miljoner från Kulturnämnden för att driva Tensta Träff.

1 mars hoppas de kunna öppna portarna, men än återstår en del pappersarbete och frågetecken.

ABF Stockholm (Arbetarnas bildningsförbund) har en vision om att Tensta Träff ska bli en mötesplats där man band annat ska kunna fika, hänga, ordna olika kultur- och musikarrangemang och ha utbildning för folkhögskola, komvux- och sfi.

De har nu beviljats 2,3 miljoner från kulturnämnden för att bland annat rusta upp lokalerna, köpa in möbler och annan utrustning och anställa personal. Nu återstår bara ett underskrivet avtal med Kulturförvaltningen som hyr av SISAB, vilka äger fastigheten, och på att komma överrens om hyran. 2015 låg den på 1 031 000 kronor exklusive moms.

Thomas Bergsell, pressansvarig, på SISAB säger att diskussioner pågår och att man hoppas ha ett avtal klart ganska snart.

– Vi har satt igång att planera för att det blir så att vi tar över, vilket jag är 96 procent säker på. Vi kikar nu på vilka inventarier vi behöver köpa in och vilka ytor som behöver målas om och renoveras, säger Håkan Wiclander, Studieombudsman på ABF Stockholm.

Planen är att ABF Stockholm ska kunna slå upp portarna den 1 mars. Till hösten hoppas de sedan kunna dra igång en mängd kurser och aktiviteter i huset.

Som Mitt i tidigare berättat har övertagandet av verksamheten varit kantat av konflikter och Föreningen kulturhuset Tensta träff, som fick lämna lokalerna vid nyår, kände sig överkörda.

Föreningen tog över Tensta träff 2009. Kulturförvaltningen är dock missnöjda över att man inte lyckats locka hit tillräckligt med besökare och att föreningen inte gjort huset så tillgängligt som kommunen velat. Därför beslutade förvaltningen att säga upp föreningen och låta ABF ta över från och med nyår.

Om ABF Stockholm nu tar över driften så har de som plan att låta biblioteket och något kafé finnas kvar i lokalerna.

– De är jätteviktiga pusselbitar i den mötesplats som vi vill skapa, säger Håkan Wiclander.

Tanken är även att allmänheten ska kunna hyra lokaler för att ordna egna fester och aktiviteter.

ABF Stockholm tror på att kunna utnyttja lokalerna till olika saker under en större del av dygnet och hoppas även att kommunens kulturförvaltning, utbildningsförvaltning, arbetsmarknadsförvaltning och SISAB kan samarbeta på ett bättre sätt än i dag.

– Det är en fantastisk plats och fastighet men det finns inget helhetstänk. I dag är de olika delarna så separerade från varandra och entrén är ganska kylig och oinbjudande, säger Håkan Wiclander.

Ett mörkt moln är dock planerna på att lägga ner Ross Tensta gymnasium, till vilka man tidigare hyrt ut lokaler. Skolan har haft stora problem vilket Mitt i tidigare har uppmärksammat och den ska nu avvecklas. Planen är dock att en skola ska återuppstå i någon form år 2018 enligt Skolborgarrådet Olle Burell (S).

– Vi har kalkylerat med intäkterna från Ross Tensta. De ser ut att försvinna vilket gör mig lite orolig, men jag hoppas det ska lösa sig, säger Håkan Wiclander.

SISAB hade även planerat att renovera ventilationen i hela huset under 2017, något som kan belasta hyran som ABF kommer att betala. Om nu skolan stängs så förändras även de planerna.

– Vi måste nu utreda behoven på nytt för att se hur mycket folk som ska vistas i lokalerna innan vi bestämmer hur stort ingrepp vi behöver göra, säger Thomas Bergsell.