ANNONS

Nya poliskrav kan ge tomma läktare och tuffare visitation

Illegal pyroteknik kan leda till både noggrannare kroppsvisitation och tomma läktarsektioner.
Illegal pyroteknik kan leda till både noggrannare kroppsvisitation och tomma läktarsektioner.
Polisen har tagit fram nya riktlinjer som ställer hårdare krav på idrottsarrangörer.

Det kan innebära tomma läktare och noggrannare kroppsvisitering.
ANNONS

– Syftet med villkoren är att skydda allmänheten. Det ska vara tryggt för familjer att gå på fotbollsmatch, säger Thomas Eriksson från rättsavdelningen som tagit fram riktlinjerna, på polisens hemsida.

Den som anordnar en fotbollsmatch, eller en annan offentlig tillställning, ansvarar i första hand för säkerhet och ordning vid tillställningen. Polisen kan besluta om särskilda villkor som måste följas och om vilka polisresurser som behövs för arrangemanget.

– Vi måste ställa tydligare och mer förutsägbara krav på arrangörerna än tidigare. Riktlinjerna ska styra hur villkor tas fram, utformas, beslutas och följs upp när vi får en ansökan om ett fotbollsarrangemang, säger Thomas Eriksson.

I de fall då ordningen och säkerheten vid tidigare evenemang inte kunnat upprätthållas kan polisen under kommande matcher begränsa antalet ståplatspublik, sektionera ståplatsläktare, eller som en sista utväg ställa in evenemanget. Vilket innebär att matchen spelas utan publik.

Utifrån riktlinjerna ska polisen fatta beslut om under vilka villkor en klubb får arrangera matcher i fortsättningen.

– Dessa ska sedan följas upp. Förbättras inte ordningsläget ska villkoren för arrangören stegvis skärpas tills ordningsläget är acceptabelt, säger Thomas Eriksson.

Fortsätter en klubb ha återkommande problem med till exempel illegal pyroteknik kan polisen besluta om villkor som kräver att kroppsvisitationer ska genomföras av ordningsvakter och att visitationerna ska genomföras på ett så ingående sätt att otillåtna föremål inte kan tas in.

Då kan polisen även besluta om villkor som begränsar antalet åskådare ytterligare på den läktare där illegal pyroteknik förekommit, eller att publik inte får vistas på den läktarsektion eller läktare där illegal pyroteknik använts.

Läs mer om polisens riktlinjer för villkorsgivning vid idrottsarrangemang här.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.