Nya sabotage av viltstängsel på E18

I somras berättade Lokaltidningen Mitt i om viltstängsel som förstördes längs med vägarna.

Nu har den mystiska klipparen slagit till igen.

Polisen vet inte hur de ska sätta stopp för sabotagen.

Under senhösten och vintern lugnade det ner sig. Platschefen Roland Storm och hans kollegor på Svevia behövde inte ge sig ut och laga några viltstängsel längs med vägarna i Vallentuna. Inte förrän till alldeles nyligen. För cirka två veckor sedan slog nämligen uppklipparen till igen.

Längs E18 i Brottby och upp mot Norrtälje hittades tre till fyra hål. Liksom tidigare har någon eller några använt en avbitartång för att klippa upp stängslet och sedan rullat ihop det åt sidan. Hålen var mellan en och fyra meter långa, berättar Roland Storm.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att varghatet tros vara anledningen till förstörelsen. En teori är att stängslen klipps upp för att vargarna ska ta sig ut på vägen och bli ihjälkörda.

Några gånger har köttstycken legat nära hålen, i försök att locka djuren genom stängslet.

– I min mening har det ingen större effekt. Om djuren vill ta sig ut på vägen kan det göra det ändå, gräva sig under eller hitta öppningar, säger Sven Nilsson, inspektör vid Roslagspolisen.

Att vargar är inblandade i trafikolyckor är ytterst ovanligt.

– Men andra djur kan ta sig ut på vägen om stängslet är trasigt. Älgar kan ju leda till dödsolyckor, säger Birgitta Appelquist, inspektör vid Roslagspolisen.

Varken polisen eller Svevia vet hur problemet skulle kunna lösas. Att få tag i uppklipparna är i princip omöjligt, menar de.

– Det handlar om enorma sträckor som inte går att övervaka. Vi vet inte hur vi ska göra, säger Birgitta Appelquist.

2012 anmäldes tre uppklippta hål i veckan på E18 och länsväg 276, enligt Trafikverket. Varje hål kostar cirka 10 000 kronor att laga.