Nya sabotage mot viltstaket

Skadegörelsen mot viltstängsel i Roslagen fortsätter. Sedan i vintras klipps i snitt tre hål i veckan. Vem som ligger bakom sabotagen är okänt.

– Vi har ingen aning om vilka som ligger bakom, men många hänvisar till vargfrågan och att någon öppnar stängslen så att vargarna ska gå ut på vägen och bli överkörda. Men det låter lite långsökt, säger Sven Nilsson, kommissarie vid Norrtäljepolisen.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat inträffade minst ett femtiotal sabotage av viltstängsel längs vägarna i Roslagen under förra året. Nya uppgifter visar att skadegörelsen snarast tycks ha ökat sedan december förra året, med runt tre fall i veckan.

Störst är problemet längs E18 mellan Rimbo och Gillinge. Även på länsväg 276 sker skadegörelse – för bara två veckor sedan rapporterades fem hål där.

– Det innebär en hög kostnad för oss. Varje gång vi måste laga stängslen kostar det 10 000 kronor, säger Clas Lundstedt, presstalesman på Trafikverket.

I flera fall har döda djur eller köttstycken hittats utplacerade vid de sönderklippta staketen som rullats ihop så att det blir stora hål. Det skulle kunna tyda på att någon försöker locka ut rovdjur på vägarna, möjligen vargar från Rialareviret.

– Visst kan folk göra så, det är ju känt från andra län, men om en varg vill passera ett stängsel så gör han det i alla fall – de kan ju gräva sig under stängslen, säger Sven Nilsson.

– Det är större risk att andra djur, exempelvis rådjur och älgar passerar.

På Trafikverket ser man klara risker med sabotagen.

– Viltstängslen är till för att öka säkerheten, så att det inte är några djur på vägen. Förstörda stängsel blir som en falsk trygghet. Det enda vi kan göra är att laga hålen så snabbt som möjligt, säger Clas Lundstedt.