ANNONS

Nya serveringsregler bakom bråk på asylboende

Förra veckans bråk på asylboendet Täby Park hotell där en kvinna fick föras till sjukhus ska ha berott på att man infört nya regler.

Kvinnan fick återvända till boendet senare samma dag och har inte fått några allvarliga skador.
ANNONS

Stämningen på asylboendet Täby Park hotell ska ha lugnat ned sig efter förra veckans bråk.

– Vi kan konstatera att oron har lagt sig, säger Lena Moritz, enhetschef på Täby Park hotell.

Det var tidigt på torsdagsmorgonen förra veckan som ett bråk utbröt mellan en asylsökande kvinna och kökspersonalen. Det hela slutade med att kvinnan fick föras till sjukhus.

Enligt asylboendets ledning ska kvinnan ha uppträtt hotfullt och blivit våldsam mot vakter som försökte lugna ned henne. Andra boende som blev vittnen till bråket menar att det istället var vakterna som var våldsamma.

Enligt flera personer som Mitt i pratat med ska vakterna ha brottat ned kvinnan på golvet och slagit henne i huvudet så att hon började blöda.

Bråket skapade en mycket upprörd stämning och under torsdagen valde flera asylsökande att ställa sig utanför boendet och protestera mot vad de ansåg vara vakternas övergrepp.

Bråket berodde på att asylboendet infört nya regler vid matserveringen. Sedan förra veckan måste boende visa upp sina LMA-kort när de hämtar mat.

– Bakgrunden till det är att vi serverade betydligt fler portioner mat per dag än antalet boende och behövde komma till rätta med det, säger Lena Moritz.

Kvinnan köade för att hämta ut mat till sig och sina barn. När hon fick höra att hon inte fick hämta ut mat till barnen utan att de måste ställa sig i kön ska hon ha blivit arg.

ANNONS

Flera av de boende uppfattade reglerna som orättvisa, och under onsdagen inledde några av dem en hungerstrejk. Den ska dock ha avblåsts enligt en asylsökande som Mitt i pratat med.

– Vi vill inte ha något mer bråk, vi är rädda för att det ska påverka oss negativt, säger han.

Enligt Lena Moritz har de flesta av de boende nu accepterat situationen.

– Vi har haft två informationstillfällen där vi förklarat bakgrunden till reglerna. Min bedömning är att de boende förstått och accepterat dem, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.