Under OS i Paris kammade Sarah Sjöström, som till vardags tävlar för Södertörns simsällskap, hem två guldmedaljer i frisim. Nu vill Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna i Haninge kommun namnge den nya hallen i Torvalla efter den trefaldiga olympiska guldmedaljören.

"Sarah Sjöström är en av Sveriges mest framgångsrika atleter genom tiderna. Hon har bakgrund i att ha simmat på Torvalla. Genom att kalla den nya simhallen för Sjöströmshallen skulle vi inte bara hedra Sarah Sjöström och Södertörns simsällskap, utan förhoppningsvis också inspirera fler, särskilt barn och unga, till att vilja simma" säger Nicole Forslund (L), kommunalråd och ordförande i idrotts-, kultur- och fritidsnämnden i Haninge i ett uttalande.

Blir 50-metersbassäng

Det var i december 2022 som kommunstyrelsen beslutade att planera för en ny simhall i Torvalla, då den gamla från 1971 är i behov av renovering.

Den nya simhallen ska innehålla en 50-metersbassäng. I maj i år tecknade det kommunala fastighetsbolaget Tornberget ett avtal med NCC om projektet.

"Vi hoppas att Sarah Sjöström och hennes team ställer sig positiva till vårt förslag och ser fram emot en dialog tillsammans med dem samt att alla partier i kommunen ställer sig positiva till detta förslag", säger Nicole Forslund.

Enligt tidsplanen nu ska byggnationen påbörjas 2026 och simhallen stå färdig 2029.

En ny simhall ska byggas i Torvalla.

En ny simhall ska byggas i Torvalla.

Angie Gray