ANNONS

Nya Slussen byggs även vid maktskifte

Färre bilister, fler cykel- och gångbanor och nya lösningar för kollektivtrafiken.

Så vill oppositionen förändra plan­erna för Slussen om de vinner valet.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har frågat de tre oppositionspartierna i Stockholm vad de vill göra med Slussen om det blir ett maktskifte i höst.

Varken S, MP eller V säger att de vill riva upp detaljplanen för Slussenområdet som vann laga kraft år 2013 – trots att de alla röstade emot den. Det är planen där nya gator och torg, kajer och park, ny bebyggelse samt broar mellan Södermalm och Gamla stan spikats.

– Vi vill slippa börja om med en ny, lång process, säger Maria Östberg Svanelind (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Det är en process som måste göras tillsammans med medborgarna och som skulle ta flera år. Planen är antagen och har vunnit laga kraft. Så är spelreglerna i en demokrati, säger Maria Hannäs, (V), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Däremot vill partierna göra ändringar – inom detaljplanen. Det kan till exempel röra sig om trafiklösningar, som att bilisterna kan få maka på sig till fördel för gångtrafikanter, cyklister och kollektivtrafik.

– Det är enklare att ta bort bilfiler än att lägga till dem. Detaljplanen anger ett maxtak, kan man förenklat säga, säger Maria Östberg Svanelind.

Partierna kommer även att titta på om det går att flytta eller ta bort de stora kontorshusen närmast vattnet på Stadsgårdskajen och om den stora glasbyggnad som planeras på Södermalmstorg ska byggas eller inte.

– Vi i Vänsterpartiet har bestämt sagt att byggnaderna inte ska byggas. Siktlinjerna mot Mälaren och Saltsjön måste finnas kvar, säger Maria Hannäs.

Men det första som partierna ska göra om de vinner valet är att genomlysa hela projektet.

ANNONS

– Vi har inte haft insyn i de ekonomiska kalkylerna. Projektet har varit allmänt förvirrat och svårt att överblicka, säger Daniel Helldén (MP), oppositionsborgarråd.

Ingen av partierna är emot idén om en bussterminal i Katarinaberget. Men det nya förslaget har inte presenterats ännu. Planprocessen fick tas om från början efter ett domslut i våras.

Fakta

En av tre delar i Slussen har vunnit laga kraft

Slussen-projektet är uppdelat i tre delar:

1. Detaljplan för Slussenområdet. Gator, torg, broar, kajer, parker och byggnader. Vann laga kraft 2013.

2. Bussterminalen i Katarinaberget. Ny planprocess måste genomföras. Klar tidigast om tre till fyra år.

3. Vattendomen. Behövs för Mälarens reglering och för rivningar och bygge i vatten. Staden lämnade in ett överklagade i april. Domslut väntas tidigast i år.

Källa: Stockholm stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.