ANNONS

Nya snöröjaren sopar ­banan för cyklisterna

Den stora borsten på de nya maskinerna gör rent för cyklisterna vintertid.
Den stora borsten på de nya maskinerna gör rent för cyklisterna vintertid.
Stockholms stad ­sätter in nya snöröjnings­maskiner för att rensa bort snön från cykel­banorna.

– Vi stöttar dem som vill cykla året runt, säger Ulla Hamilton (M).
ANNONS

Det unika med de nya snöröjningsmaskinerna är att de är specialiserade på att plocka bort snö från vägbanan så att det särskilt underlättar för cyklisterna. Normalt sett plogas gång- och cykelbanor precis som vägar och då lämnas ett tunt lager snö kvar.

Men de nya maskinerna har i stället en gigantisk borste fram som sopar bort snön så att väg­banan blir snöfri.

Bakom maskinen finns en släpvagn som portionerar ut saltlake som ser till att vägbanan förblir snö- och isfri.

– Man kan säga att vi bokstavligen sopar fram asfalten till cyklisterna, säger Peter Ringkrans vid Stockholms stads trafikkontor.

Det är underentreprenören Peab – som sköter snöröjningen i delar av västerort – som testar snöröjningsmaskinerna. Den ena maskinen har gått i ett par veckor på cykelbanor mellan Åkermyntan och Ulvsundaplan i västra Stockholm.

– Än så länge har det gått över förväntan. Detta är ganska beroende av vilken typ av väder som råder, säger Lars Thyberg, vd på Peab drift & underhåll.

Den här veckan sätts en andra maskin in i söderort.

– Vi har inte riktigt bestämt än på vilka vägar den ska gå i söderort men det blir i alla fall på infartslederna mot stan. Så längs Nynäsvägen är ett tänkbart alternativ, säger Peter Ringkrans.

Försöket med två maskinerna ska pågå under hela året innan det bestäms om fler ska sättas in på andra platser. Vintertid gäller det förstås att hålla cykelbanorna snöfria. Men maskinerna kan användas även under sommarhalvåret.

ANNONS

– På våren tar vi upp sand, på sommaren glassplitter och på hösten sopar vi upp löv, säger Peter Ringkrans.

Försöket ingår i stadens satsning på att underlätta cyklandet.

– Det är viktigt att vi från stadens sida stöttar dem som vill cykla året runt, säger trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M).